Jak Święta i choinka, to i bombki muszą być. A może w tym roku ozdobicie swoje choinki słodkimi pierniczkami? Takie pierniczki robi się bardzo szybko, a przy tym jest sporo zabawy. Dzieci mogą ładnie je ozdobić i powiesić na choince, a później schować, aby w przyszłym roku ponownie ozdobić nimi choinkę.
Oczywiście jeśli chcecie, bo pierniczki są tak pyszne, że można je po prostu zjeść. Smacznego!
- 250 g miodu płynnego (dałam lipowy)
- 280-300 g mąki
- 80 g cukru
- 1 żółtko
- 70 g masła
- 10 g przyprawy do piernika (1 łyżka)
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Masło, miód i cukier umieść w rondelku.
Podgrzej na średnim ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zamieszaj i przestudź.
Do mąki dodaj sodę, przyprawę do piernika oraz kakao – wymieszaj.
Do mąki dodaj przestudzoną masę z rondelka i żółtko. Ciasto wyrób ręką i odstaw na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wytnij foremką kształty. Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, słomką zrób otwory na nitkę.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 15 minut.
Świetne jako ozdoba i przekąska :D
Świetne jako ozdoba i przekąska :D
Śliczne pierniczki. :)
Idealne na choinkę.
Śliczne pierniczki. :)
Idealne na choinkę.
Kamciss, dokładnie tak :)
Majano, dziękuję :)
Kamciss, dokładnie tak :)
Majano, dziękuję :)