Kostka kokosowa

Kokosanki w czekoladzie

Kokosanki w czekoladzie lub jak kto woli lamingtony czy kudłacze, to nic innego, jak delikatne ciasto obtoczone w rozpuszczonej czekoladzie i oprószone wiórkami kokosowymi. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, która tak je zachwalała, że musiałam je przygotować :) Polecam!

Kokosanki w czekoladzie

Kokosanki w czekoladzie

Składniki: 

  • ok. 100 g wiórek kokosowych

Ciasto biszkoptowe:

  • 160 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 70 g cukru (1/3 szklanki)
  • 80 ml oleju (1/3 szklanki)
  • 2 średnie jajka
  • 2 płaskie łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 50 g masła (1/4 kostki)
  • 80 g cukru pudru (1/2 szklanki)
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Lamingtony

Przygotowanie:

Ciasto biszkoptowe: Olej, cukier i cukier waniliowy zmiksuj razem z jajkami. Dodaj przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25-30 minut. Po upieczeniu ciasta (można zrobić test patyczka), wyjmij je z formy, ostudź i pokrój w kostkę albo prostokąty.
Polewa: Masło rozpuść w rondelku, albo w kuchence mikrofalowej. Dodaj kakao, wodę oraz cukier puder. Mieszaj, aż do rozpuszczenia się wszystkich składników i uzyskania gładkiej, czekoladowej masy. Pozostaw do przestygnięcia.

Pokrojone ciasto namaczaj w masie czekoladowej, następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Pozostaw do zastygnięcia czekolady.

Kostka kokosowa

9 komentarzy

  1. ile wyjdzie kokosanek

  2. nie polecam..źle opisany przepis, ciasto na biszkopt wyszło za gęste i po upieczeniu nie wyrosło za bardzo. W smaku biszkopt taki se…

  3. Faktycznie,ciasto gęste,nie urosło. A robiłam w możliwie najmniejszej blaszce.

  4. To prawda, ciasto gęste, nie urosło,choć robiłam w możliwie najmniejszej blaszce

  5. Biszkopt można upiec wg własnego przepisu na blaszkę jakiej zawsze używamy a pozostałe czynności się nie zmieniają, można ewentualnie obtoczyć w mielonych orzechach zamiast wiórek

  6. Ja dałam 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 50 ml wody ciasto ładnie urosło

  7. Dzisaj piekłam mała blaszka podwujne porcje na ciasto wyszło super

  8. Ciasto może i za gęste ale zrobiłam podwójną wersję i troszkę wody dodałam.Wyszly smaczne

  9. Pyszne najlepszy biszkopt jaki jadłam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*