Sałatka z cieciorki i czerwoną papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki to idealny pomysł na drugie śniadanie oraz lekki podwieczorek. Sałatkę robi się w ekspresowym tempie. Polecam przygotować ja wieczorem, a rano będzie w sam raz do zjedzenia, bo wszystkie składniki przejdą swoimi smakami i aromatami. Sałatkę z cieciorki polecam urozmaicać zmieniając jej składniki, za każdym razem będzie inna, ale równie pyszna i zdrowa. Smacznego!
Sałatka z cieciorki i czerwoną papryką
Składniki:
- 1 puszka cieciorki konserwowej
- 1 papryka
- 1 duży pomidor
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ogórek małosolny
- 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 3-4 suszone pomidory z zalewy (opcjonalnie)
- 50 g sera koziego (albo feta)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cieciorkę odsącz na sicie z nadmiaru wody, następnie przełóż do miski. Pomidora i paprykę (z papryki usuń nasiona), umyj i pokrój w kostkę, ogórka osusz, cebulę obierz, pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa dodaj do cieciorki i delikatnie wymieszaj. Do sałatki możesz również dodać kilka suszonych, pokrojonych pomidorów. Na końcu dodaj do sałatki umytą i posiekana natkę pietruszki oraz pokrojony w kostkę ser kozi (może tez być ser feta). Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę przechowuj w lodówce.
Przygotowując sałatkę z cieciorki podglądałam przepis z tej strony.