Pasta łososiowa z jajkiem – smaczna i prosta w przygotowaniu. Do pasty dodałam miętę, dzięki której pasta nabrała wyrazistości oraz szczypiorek, który możecie zastąpić koperkiem, rzeżuchą albo innymi ulubionymi ziołami. Jeśli macie mało czasu, polecam tak jak ja upiec łososia w kuchence mikrofalowej, dzięki temu zaoszczędzicie mnóstwo czasu :) Smacznego!
Pasta łososiowa z jajkiem
Składniki:
- 250 g filetu z łososia (wędzonego lub świeżego bez skóry)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pół pęczka drobnego szczypiorku
- 2-3 listki mięty (niekoniecznie)
- 2-3 łyżki majonezu
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotuj, przestudź, obierz i drobno posiekaj – przełóż do miseczki.
Łososia upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 18 minut, następnie ostudź i rozdrobnij. Szybszym sposobem jest upieczenie łososia w kuchence mikrofalowej. W tym przypadku łososia umieść w specjalnym pojemniku przeznaczonym do gotowania w mikrofali i piecz na najwyższej mocy przez około 2 minuty. Następnie łososia przestudź i rozdrobnij.
Rozdrobnionego łososia przenieś do posiekanych jajek, dodaj drobno posiekany szczypiorek oraz listki mięty, przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie solą. Na końcu dodaj majonez, dokładnie wymieszaj – tylko do połączenia składników.
Inne przepisy na pastę rybną:
Smakowitości :) Tylko brać i szykować na kolację :)