Krem czekoladowy z kaszy jaglanej, to świetna propozycja na kremu na domowy krem z czekoladą, który samodzielnie i szybko przygotujecie w domu. Taka wersja „smarowidła” na kanapki jest dużo zdrowsza od tych tradycyjnych kremów ze sklepu. Kremem polecam do naleśników, kanapek albo do przełożenia ciasta. Smacznego!
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 90 ml mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (może być zbożówka lub można pominąć)
- szczypta soli
Przygotowanie:
W garnku zagotuj 1 szklankę wody, dodaj sól i wsyp kaszę – gotuj pod przykryciem przez 8-10 minut. Po tym czasie garnek zdejmij z ognia i odstaw do napęcznienia (około 40 minut). Ugotowaną kaszę przełóż do blendera lub malaksera i zmiksuj wraz z mlekiem. Następnie dodaj kakao, esencję oraz cukier z wanilią, rozpuszczoną czekoladę i kawę. Ponownie zmiksuj. Jeżeli jest taka potrzeba dodaj odrobinę miodu i ponownie wymieszaj (ja nie dodawałam). Krem czekoladowy przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce przez kilka dni – nie dłużej niż tydzień.
Na kanapki polecam również domowe masło orzechowe z orzeszków ziemnych oraz masło z nerkowców. Wszystkie te kremy posmakują wszystkim domownikom, zwłaszcza dzieciakom, które uwielbiają kanapki i naleśniki na słodko :)