Polecam przepis na babeczki waniliowe – delikatne, pachnące i z aksamitnym kremem z prawdziwą wanilią. U mnie sceneria typowo Walentynkowa, jednak jak się ma w domu dwie małe księżniczki, to każda okazja jest dobra na kolor różowy i serduszka ;)
Babeczki waniliowe
Składniki (8-9 babeczek):
Ciasto:
- 110 g cukru
- 80 g mąki pszennej
- 50 g masła o temperaturze pokojowej
- 90 ml mleka 3,2%
- 1 duże jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem:
- 100 ml śmietanki 30%
- 50 g serka mascarpone
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- ozdobne cukierki (na przykład kolorowe serduszka)
Przygotowanie:
Ciasto: Piekarnik rozgrzej do 170°C. Foremkę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (cukier, cukier z wanilią, mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli). Dokładnie wymieszaj. Dodaj masło i wymieszaj na wolnych obrotach miksera aż o połączenia składników – ciasto będzie dość kruche. Następnie dodaj jajko, śmietanę (lub jogurt) oraz ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj, aż do połączenia składników. Na samym końcu dodaj mleko i wymieszaj na wolnych obrotach, aż składniki się połączą – ciasto jest dość rzadkie.
Ciasto przełóż do przygotowanych papilotek do 3/4 wysokości. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 18-20 minut (do suchego patyczka). Wyjmij i ostudź.
Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę zmiksuj razem z cukrem z wanilią. Gdy śmietanka będzie już dość gęsta, połącz z serkiem mascarpone i delikatnie wymieszaj. Krem przełóż do szprycy z końcówką gwiazdka i udekoruj ostudzone babeczki. Posyp kolorowymi cukiereczkami (posypką).