Usmażyłam pączki wiedeńskie (hiszpańskie), które chodziły za mną już od bardzo dawna. Pączki zrobione są z ciasta parzonego, smakują całkiem inaczej niż te tradycyjne, ale są równie smaczne, delikatne, domowe – lepsze niż te z cukierni :) Smacznego!
Pączki wiedeńskie (hiszpańskie)
Składniki (około 30 sztuk):
- 250 ml wody
- 70 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu)
- szczypta soli
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
W garnuszku zagotuj wodę razem z masłem i solą. Zdejmij z ognia, dodaj dodaj mąkę i energicznie wymieszaj. Postaw na palnik i ucieraj, aż do momentu jednolitej masy. Gdy ciasto będzie odstawać od garnka, zdejmij go z ognia i ostudź. Gdy ciasto będzie zimne, dodaj ekstrakt waniliowy oraz po jednym jajku miksując, aż masa zrobi się gładka i jednolita. Następnie ciasto przełóż do szprycy z końcówką dużej gwiazdki.
Papier do pieczenia posmaruj olejem. Następnie na przygotowany papier wyciskaj okręgi o średnicy około 6 cm (pojedyncze albo podwójne). Papier potnij na kwadraty, tak, aby każde kółko znajdowało się na oddzielnym kawałku papieru.
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do około 180°C, następnie wkładaj po dwa, trzy gniazdka razem z kawałkami papieru (ciastem do dołu). Po chwili smażenia, delikatnie oderwij papierki – pączki smaż z obu stron na złoty kolor przez około 3 minuty. Usmażone przekładaj na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odciekły.
Przestudzone pączki posmaruj lukrem przygotowanym z cukru pudru, wody i soku cytrynowego lub posyp cukrem pudrem.