Cake pops – kolorowe słodkie kule, to ciastka pieczone na patyczkach, okrągłe lub płaskie, pokryte białym lukrem i ozdobione kolorowymi posypkami albo bałwankami z masy cukrowej przygotowałam na słodkich warsztatach. Takie słodkie, pieczone lizaki możecie przygotować w domu, wraz ze swoimi dzieciakami – jestem pewna, że będą zachwycone :) Smacznego!
Dodam jeszcze, że zawsze chciałam nauczyć się robić Cake pops’y, jednak zawsze brakowało mi czasu albo składników czy cierpliwości ;) Dzięki temu, ze uczestniczyłam w warsztatach świątecznych, mogłam je wykonać, ale przejdźmy do najważniejszego – poniżej prezentuję przepis z świątecznych warsztatów z Kasią i Dr. Oetker na wspomniane ciastka na patyku.
Cake pops – ciastka na patyczkach
Składniki (20-22 Cake pops):
Ciasto:
- 1 opak. Babeczek cytrynowych z lukrem Dr. Oetker (lub dowolna inna mieszanka)
- kostka do pieczenia Kasia – 100 g (lub 100 ml oleju)
- 100 ml wody
- 2 jajka
- 200-250 g serka mascarpone
- 100 g cukru pudru (lub mniej)
Dekoracje:
- biały lukier królewski Dr. Oetker
- polewa biała Dr. Oetker albo ok. 200 g czekolady do obtoczenia kulek
- kolorowe posypki Dr. Oetker
Oraz:
- patyczki do cake pops (lub długie wykałaczki)
Przygotowanie:
Ciasto: Babeczki przygotuj według opisu na opakowaniu (zamiast oleju dodaj rozpuszczoną kostkę do pieczenia Kasia – 100 g). Do mieszanki ciasta dodaj rozpuszczony tłuszcz, jajka i wodę. Całość wymieszaj. Gotową masę możesz przelać na blaszkę do pieczenia ciasta wyłożonej papierem do pieczenia, albo upiec je w załączonych w opakowaniu papilotkach. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 C i piecz przez 17-20 minut. Następnie ciasto wystudź.
Wystudzone ciasto pokrusz w misce, dodaj 200 g serka mascarpone i cukier puder (albo omiń, babeczki są już dość słodkie). Następnie całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania zwartej, gładkiej masy. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche, dodaj pozostałą część serka mascarpone i ponownie wyrób ciasto. Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ułóż je na blaszce albo tacy wyłożonej papierem do pieczenia.
Patyczki zamaczaj w lukrze królewskim (może być również czekolada) i wbijaj w kulki (od góry lub z boku). Przygotowane ciasteczka na patyczkach wstaw do lodówki (lub do zamrażalnika).
Dekoracje: Po wyjęciu kulek z lodówki zamaczaj je w rozpuszczonej polewie lub rozpuszczonej czekoladzie. Jeszcze mokre kulki posypuj kolorowymi posypkami. Cake pops odstawiaj do całkowitego wyschnięcia.
Na kanale Nasze Ciasto możecie obejrzeć film zrealizowany podczas warsztatów, na którym możecie sami zobaczyć ile sprawia nam radości wspólne pieczenie :)
A na stronie Moje Ciasto znajdziecie pierniki, makowce, serniki i o wiele, wiele więcej inspiracji oraz ciekawych przepisów na święta.
Wracając do samych warsztatów, chciałam Wam pokazać jeszcze jak wyglądało nasz stanowisko pracy…
… oraz część słodkości przygotowanych przez innych blogerów :) Było uroczo, słodko i wesoło.
świetne te cake popsy :)
świetne te cake popsy :)
Ależ one piękne!
Mi brakuje cierpliwości do takich cudeniek…
Ależ one piękne!
Mi brakuje cierpliwości do takich cudeniek…