Kokosowe babeczki z dynią i chrupiącymi orzechami włoskimi – smaczna i kolorowa ta nasza jesień :) Babeczki kokosowe polecam na róże okoliczności, to jak je udekorujecie, zależy od tylko od Waszej i dzieci wyobraźni :) Smacznego!
Kokosowe babeczki z dynią
Składniki (6 babeczek):
- 100 g puree z dyni hokkaido (ok. 1/2 szklanki)
- 80 ml mleczka kokosowego
- 60 g mąki pszennej (1/2 szklanka)
- 80 g cukru trzcinowego (1/2 szklanki)
- 50 ml oleju roślinnego
- 1 małe jajka
- 40 g wiórków kokosowych
- 20 g pestek słonecznika
- 20 g rozdrobnionych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka przyprawy do ciasta z dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami.
Puree z dyni przełóż do miski, wbij jajko, wlej mleczko kokosowe oraz olej roślinny, następnie całość dokładnie zmiksuj dodając stopniowo cukier trzcinowy. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na końcu dodaj wiórki kokosowe, prażone pestki słonecznika (albo rozdrobnione pestki z dyni) oraz rozdrobnione orzechy włoskie. Całość dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie ciasto przekładaj do wcześniej przygotowanej formy wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Upieczone kokosowe babeczki odstaw do całkowitego wystudzenia, następnie udekoruj bitą śmietaną.
Mmm, ależ pyszności :)
Mmm, ależ pyszności :)