Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą, czyli idealny przepis na weekendowe ciasto. Obłędne, delikatne, kruche ciasto, które łączy się z pysznymi jabłkami i puszystą, słodką bezą. Smacznego!

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Składniki (forma 25×25 cm albo 28×18 cm):

  • 400-500 g winnych jabłek (np. antonówki)

Kruche ciasto:

  • 340 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Beza:

  • 4 białek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli

Ciasto z jablkami

Przygotowanie:

Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne, następnie pokrój je w plasterki (albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach). Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Kruche ciasto: Do miski wsyp mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i solą, całość delikatnie wymieszaj, następnie dodaj żółtka, śmietanę i zimne masło pokrojone w kostkę. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Część ciasta (około 1/3) owiń folią i włóż do lodówki, pozostałą cześć rozprowadź na dnie wcześniej przygotowanej blaszki.

Beza: Ubij białka ze szczyptą soli, następnie, cały czas miksując stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukru.

Pokrojone jabłka ułóż grubą warstwą na spodzie ciasta, następnie delikatnie rozsmaruj pianę. Wyjmij ciasto z lodówki i pokrusz je na ubitych białkach. Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut.

Szarlotka

Jabłecznik

18 komentarzy

  1. Obłędna :) Ulubione ciasto mojego męża :)

  2. Obłędna :) Ulubione ciasto mojego męża :)

  3. Malgorzata Stojak Angelo Conti

    Szarlotka rewelacjna

  4. Malgorzata Stojak Angelo Conti

    Szarlotka rewelacjna

  5. Czy zamiast masla mozna dodac margaryne (np Kasie)?

  6. hehe może i super ale czemu bez cukru ciasto ?

  7. Dziewczyny czy któraś z Was robiła te szarlotke z takimi jabłkami ze słoika zamiast surowych ?

  8. Angela, możesz spróbować, ale z takim bardzo gęstym.

  9. Najsmaczniejsze

    Angela, możesz spróbować, ale z takim bardzo gęstym.

  10. a cukru w tym ciescie nie ma

  11. Ciasto za mało słodkie. Nie dodałam cukru do jabłek i to był błąd. :(

  12. czy zamiast masła mozna dodać olej kokosowy?

  13. Przed chwilą wyciągnęłam ciasto z piekarnika i jak mam się ustosunkować do tego że jabłka puściły sok i spód cały miękki czyli beznadzieja.

  14. Przed chwilą wyciągnęłam ciasto z piekarnika i jak mam się ustosunkować do tego że jabłka puściły sok i spód cały miękki czyli beznadzieja.

  15. Marta, to jest jedno z dwóch ciast, które robię najczęściej w domu – nigdy nie miałam takiego problemu. Moim zdaniem użyłaś zbyt soczystych jabłek, ewentualnie przez pianę.

  16. Marta, to jest jedno z dwóch ciast, które robię najczęściej w domu – nigdy nie miałam takiego problemu. Moim zdaniem użyłaś zbyt soczystych jabłek, ewentualnie przez pianę.

  17. Nastepnym razem dodaj do startych jablek paczuszke suchego cytrynowego kisielu i wymieszaj a na kruchy spod posyp kasze manna lub tarta bulke i dopiero wtedy wyloz jablka, gwarantuje ze wszystko bedzie ok i ciasto bedzie kruche a nie mokre☺

  18. Nastepnym razem dodaj do startych jablek paczuszke suchego cytrynowego kisielu i wymieszaj a na kruchy spod posyp kasze manna lub tarta bulke i dopiero wtedy wyloz jablka, gwarantuje ze wszystko bedzie ok i ciasto bedzie kruche a nie mokre☺

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*