Ciasto z ajerkoniakiem

Ciasto z ajerkoniakiem i czekoladą

Przepis na ciasto z ajerkoniakiem i czekoladą dostałam od mojej cioci, która wie najlepiej, co dobre :) Będziecie zachwyceni tym ciastem, po wstawieniu go do piekarnika, w domu od razu zaczyna pięknie pachnieć, a po upieczeniu będziecie delektować się nie tylko zapachem, ale i smakiem. Smacznego!

Ciasto z ajerkoniakiem i czekoladą

Ciasto z ajerkoniakiem i czekoladą

Składniki (forma 26 cm):

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 4 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady (drobno posiekanej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Ciasto z czekoladą

Przygotowanie:

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180°C.
Miękkie masło zmiksuj razem z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli, aż masa będzie gładka i puszysta. Dodaj jajka oraz ajerkoniak i wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąka razem z proszkiem do pieczenia – całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj posiekaną czekoladę, całość wymieszaj tylko do połączenia się składników. Masę przelej do wcześniej przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Ciasto piecz przez około 60 minut.

Ciast można udekorować cukrem pudrem, albo polać rozpuszczoną jasną i ciemną czekoladą.

Ciasto z ajerkoniakiem

Zapraszam również po przepis na pyszna babkę z ajerkoniakiem oraz na mini pączki cynamonowe i ajerkoniakiem.

Jeden komentarz

  1. Upieklam dzisiaj to ciasto. Wyszło pysznie. Tylko nie czuć w nim ajerkoniaku. Ale i tak bardzo smaczne. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*