Przepis na ciasto z ajerkoniakiem i czekoladą dostałam od mojej cioci, która wie najlepiej, co dobre :) Będziecie zachwyceni tym ciastem, po wstawieniu go do piekarnika, w domu od razu zaczyna pięknie pachnieć, a po upieczeniu będziecie delektować się nie tylko zapachem, ale i smakiem. Smacznego!
Ciasto z ajerkoniakiem i czekoladą
Składniki (forma 26 cm):
- 1 kostka masła lub margaryny
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 250 ml ajerkoniaku
- 4 jajka
- 100 g gorzkiej czekolady (drobno posiekanej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie:
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 180°C.
Miękkie masło zmiksuj razem z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli, aż masa będzie gładka i puszysta. Dodaj jajka oraz ajerkoniak i wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąka razem z proszkiem do pieczenia – całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj posiekaną czekoladę, całość wymieszaj tylko do połączenia się składników. Masę przelej do wcześniej przygotowanej formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Ciasto piecz przez około 60 minut.
Ciast można udekorować cukrem pudrem, albo polać rozpuszczoną jasną i ciemną czekoladą.
Zapraszam również po przepis na pyszna babkę z ajerkoniakiem oraz na mini pączki cynamonowe i ajerkoniakiem.
Upieklam dzisiaj to ciasto. Wyszło pysznie. Tylko nie czuć w nim ajerkoniaku. Ale i tak bardzo smaczne. Pozdrawiam