Szarlotka z bezą, czyli idealny przepis na weekendowe ciasto. Obłędne, delikatne, kruche ciasto, które łączy się z pysznymi jabłkami i puszystą, słodką bezą. Smacznego!
Szarlotka z bezą
Składniki (forma 25×25 cm albo 28×18 cm):
- 400-500 g winnych jabłek (np. antonówki)
Kruche ciasto:
- 340 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- ? łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Beza:
- 4 białek
- 200 g cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne, następnie pokrój je w plasterki (albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach). Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Kruche ciasto: Do miski wsyp mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i solą, całość delikatnie wymieszaj, następnie dodaj żółtka, śmietanę i zimne masło pokrojone w kostkę. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Część ciasta (około 1/3) owiń folią i włóż do lodówki, pozostałą cześć rozprowadź na dnie wcześniej przygotowanej blaszki.
Beza: Ubij białka ze szczyptą soli, następnie, cały czas miksując stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukru.
Pokrojone jabłka ułóż grubą warstwą na spodzie ciasta, następnie delikatnie rozsmaruj pianę. Wyjmij ciasto z lodówki i pokrusz je na ubitych białkach. Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut.
Obłędna :) Ulubione ciasto mojego męża :)
Szarlotka rewelacjna
Czy zamiast masla mozna dodac margaryne (np Kasie)?
hehe może i super ale czemu bez cukru ciasto ?
Dziewczyny czy któraś z Was robiła te szarlotke z takimi jabłkami ze słoika zamiast surowych ?
Angela, możesz spróbować, ale z takim bardzo gęstym.
a cukru w tym ciescie nie ma
Ciasto za mało słodkie. Nie dodałam cukru do jabłek i to był błąd. :(
czy zamiast masła mozna dodać olej kokosowy?
Przed chwilą wyciągnęłam ciasto z piekarnika i jak mam się ustosunkować do tego że jabłka puściły sok i spód cały miękki czyli beznadzieja.
Marta, to jest jedno z dwóch ciast, które robię najczęściej w domu – nigdy nie miałam takiego problemu. Moim zdaniem użyłaś zbyt soczystych jabłek, ewentualnie przez pianę.
Nastepnym razem dodaj do startych jablek paczuszke suchego cytrynowego kisielu i wymieszaj a na kruchy spod posyp kasze manna lub tarta bulke i dopiero wtedy wyloz jablka, gwarantuje ze wszystko bedzie ok i ciasto bedzie kruche a nie mokre?
Świetny przepis na pyszny deser! Piękne zdjęcia! Gratulacje :)
Dziękuję :)
Świetny przepis! Napewno będzie na liście moich ulubionych, mała ilość cukru, świetnie dobrane składniki!