Lody truskawkowe z bazylią

Lody truskawkowe z bazylią

Lody truskawkowe z bazylią, och co to za smak :) Słodki i aromatyczny, z lekką, odświeżającą nuta bazylii. Lody truskawkowe przygotowałam w swojej nowo zakupionej maszynie do lodów, ale nie martwcie się, jeżeli jej nie macie, to poradzicie sobie i bez niej, z tym, że troszkę dłużej będziecie musieli poczekać na efekt końcowy. Ale warto czekać :) Smacznego!

Lody truskawkowe z bazylią

Lody truskawkowe z bazylią

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g śmietanki 36 %
  • sok z cytryny (do smaku)
  • dwie garście świeżej bazylii

Lody z bazylią

Przygotowanie:

Truskawki opłucz i osusz, oczyść z szypułek. Liście bazylii opłucz i osusz. Owoce i bazylię przełóż do miski, dodaj śmietankę oraz mleko skondensowane. Całość zmiksuj i wstaw do lodówki przynajmniej na 4-5 godziny (najlepiej na całą noc). Jeżeli masa okaże się zbyt słodka, polecam dodać łyżkę soku z cytryny.

Dobrze schłodzoną masę truskawkową przelej do maszyny do lodów – w dalszych krokach postępuj według instrukcji urządzenia.
Lody truskawkowe najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, jednak można je przełożyć do plastikowego pojemnika z pokrywką i wstawić do zamrażalnika. Jeśli lody będą zbyt mocno zmrożone, polecam wyjąć je z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem.

Jeżeli nie posiadacie maszyny do lodów, to jeszcze nic straconego. Podobny efekt możecie uzyskać zamrażając masę truskawkową, pamiętając, aby co jakiś czas dokładnie wymieszać masę truskawkową. Jeżeli o tym zapomnicie, lody truskawkowe zamienią się w kostkę truskawkową :)

Domowe lody truskawkowe

Jeżeli chcecie spróbować bardziej tradycyjnych lodów, to polecam przepis na lody bananowe z truskawkami.

4 komentarze

  1. Testujemy Jedzenie

    To już pewne. Muszę wreszcie zrobić domowe lody :).

  2. Pan Tester (testujemyjedzenie)

    To już pewne. Muszę wreszcie zrobić domowe lody :).

  3. Najsmaczniejsze

    Koniecznie :)

  4. Najsmaczniejsze

    Koniecznie :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*