Penne ze szparagami i mascarpone

Penne ze szparagami i mascarpone

Przepis na penne ze szparagami i mascarpone przygotujecie w kilka minut, a jeśli chcecie spróbować tego dania jeszcze w tym sezonie, to polecam się spieszyć, bo coraz trudniej je zdobyć :) Makaron penne ze szparagami przygotowałam z zielonych szparagów, ale równie dobrze mogą to być białe szparagi. Smacznego!

Penne ze szparagami i mascarpone

Penne ze szparagami i mascarpone

Składniki:

  • 100 g makaronu penne
  • 1 mała cebula dymka
  • 200 g szparagów
  • 60 ml wywaru
  • 1 łyżka tartego Parmezanu
  • 2 łyżki białego wina
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 3 liście świeżej bazylii
  • szczypta soli różowej z Himalajów (lub zamiennie sól morska)
  • szczypta czarnego pieprzu

Makaron penne ze szparagami

Przygotowanie:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Szparagi umyj i pokrój w kawałki o długości 3 cm. Wrzuć do garnka i gotujemy, aż warzywa staną się miękkie, następnie odcedź je, a na uzyskanym wywarze (60 ml) duś pokrojoną cebulę. Dodaj białe wino, liście bazylii i gotuj przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj serek mascarpone. Do sosu dodaj wcześniej ugotowane szparagi. Całość możesz zmiksować blenderem. Na końcu ugotowany al dente makaron połącz z sosem szparagowym.

Szparagi

Przepis na penne ze szparagami i mascarpone (Penne agli Asparagi e Mascarpone) przygotowywałam na warsztatach Malma „Per l?amore della pasta!”, a jego autorem jest Andrea Scarantino szef kuchni warszawskiej restauracji Mamma Marietta Ristorante Italiano.

4 komentarze

  1. Testujemy Jedzenie

    Rozumiem, że to koniecznie muszą być świeże szparagi?

  2. Pan Tester (testujemyjedzenie)

    Rozumiem, że to koniecznie muszą być świeże szparagi?

  3. Najsmaczniejsze

    Nie mam doświadczenia z innymi szparagami :) Jeśli znajdziesz je w innej postaci, to koniecznie podziel się swoimi wrażeniami :)

  4. Najsmaczniejsze

    Nie mam doświadczenia z innymi szparagami :) Jeśli znajdziesz je w innej postaci, to koniecznie podziel się swoimi wrażeniami :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*