Przepis na penne ze szparagami i mascarpone przygotujecie w kilka minut, a jeśli chcecie spróbować tego dania jeszcze w tym sezonie, to polecam się spieszyć, bo coraz trudniej je zdobyć :) Makaron penne ze szparagami przygotowałam z zielonych szparagów, ale równie dobrze mogą to być białe szparagi. Smacznego!
Penne ze szparagami i mascarpone
Składniki:
- 100 g makaronu penne
- 1 mała cebula dymka
- 200 g szparagów
- 60 ml wywaru
- 1 łyżka tartego Parmezanu
- 2 łyżki białego wina
- 1 łyżka serka mascarpone
- 3 liście świeżej bazylii
- szczypta soli różowej z Himalajów (lub zamiennie sól morska)
- szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Szparagi umyj i pokrój w kawałki o długości 3 cm. Wrzuć do garnka i gotujemy, aż warzywa staną się miękkie, następnie odcedź je, a na uzyskanym wywarze (60 ml) duś pokrojoną cebulę. Dodaj białe wino, liście bazylii i gotuj przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj serek mascarpone. Do sosu dodaj wcześniej ugotowane szparagi. Całość możesz zmiksować blenderem. Na końcu ugotowany al dente makaron połącz z sosem szparagowym.
Przepis na penne ze szparagami i mascarpone (Penne agli Asparagi e Mascarpone) przygotowywałam na warsztatach Malma „Per l?amore della pasta!”, a jego autorem jest Andrea Scarantino szef kuchni warszawskiej restauracji Mamma Marietta Ristorante Italiano.
Rozumiem, że to koniecznie muszą być świeże szparagi?
Rozumiem, że to koniecznie muszą być świeże szparagi?
Nie mam doświadczenia z innymi szparagami :) Jeśli znajdziesz je w innej postaci, to koniecznie podziel się swoimi wrażeniami :)
Nie mam doświadczenia z innymi szparagami :) Jeśli znajdziesz je w innej postaci, to koniecznie podziel się swoimi wrażeniami :)