Przepis na lody bananowe z truskawkami jest efektem testowania nowej maszynki do lodów, którą jakiś czas temu sprezentowałam sobie z okazji swoich urodzin :) Lody bananowe wyszły bardzo kremowe, dzięki czemu można formować idealne kulki lodowe. Smacznego!
Lody bananowe z truskawkami
Składniki::
- 250 g bananów
- 250 g truskawek
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g mascarpone
- sok z cytryny (do smaku)
- liście mięty do dekoracji (ew. do smaku)
Przygotowanie:
Truskawki opłucz i osusz, oczyść z szypułek. Banany obierz i pokrój na plasterki. Owoce przełóż do miski, dodaj serek mascarpone oraz mleko skondensowane. Całość zmiksuj i wstaw do lodówki przynajmniej na 4-5 godziny. Jeżeli masa okaże się zbyt słodka, polecam dodać łyżkę soku z cytryny albo orzeźwiające listki mięty (drobno posiekane).
Dobrze schłodzoną masę owocową przelej do maszyny do lodów, w dalszych krokach postępuj według instrukcji urządzenia.
Tak przygotowane lody będą miały kremową konsystencję. Jeśli chcecie mieć lody z cząstkami owoców, wystarczy owoce rozgnieść widelcem albo w trakcie kręcenia lodów dodać drobno pokrojone truskawki.
W razie potrzeby, lody bananowe z truskawkami przełóż do plastikowego naczynia z pokrywka. Lody wyjmij kilka minut przed podaniem.
Jeżeli nie macie maszynki do lodów, to polecam skorzystać z przepisu na szybkie lody bananowe z przyprawami. Warte polecenia są również lody wiśniowe oraz wyśmienity sorbet malinowy.