Sezon na szparagi w pełni, więc nie mogło zabraknąć zupy krem ze szparagów z łososiem! Tym razem krem podałam z plastrami wędzonego łososia – i to był strzał w dziesiątkę. Zupa wyszła delikatna, aromatyczna i pełna smaku. Smacznego!
Krem ze szparagów z łososiem
Składniki:
- ? kg szparagów
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 100 ml kremowej śmietany 18%
- 1 cebula
- 100 g wędzonego łososia
- 1 ? łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju. Wlej 1/2 litra bulionu warzywnego, dodaj posiekaną marchewkę, przyprawy i gotuj przez 15 minut. Szparagi opłucz, obierz, odetnij zdrewniałe końcówki i dodaj do gotujących się warzyw. Gotuj wszystko przez kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjmij liść laurowy i ziele angielskie, a warzywa zmiksuj na gładki krem. Wlej pozostały bulion i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zrumień ją, tworząc zasmażkę. Rozprowadź zasmażkę niewielką ilością zupy, a następnie dodaj ją do garnka z kremem ze szparagów. Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj i zagotuj.
Gorący krem ze szparagów rozlej do talerzy i udekoruj wędzonym łososiem pokrojonym w paski. Smacznego!
Jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie zielonych szparagów, to polecam ten przepis na krem z zielonych szparagów oraz przepis na tartę z zielonymi szparagami.
bardzo chętnie zrobię taki krem! pięknie wyglądają te kleksy w kształcie serc :)
bardzo chętnie zrobię taki krem! pięknie wyglądają te kleksy w kształcie serc :)
witam, czy ten krem jest z zielonych szparagow?