Czekoladowa tarta z gruszkami

Czekoladowa tarta z gruszkami

Czekoladowa tarta z gruszkami to idealne ciasto, aby uczcić Światowy Dzień Pieczenia. W tym roku ten dzień jest wyjątkowo szczególny, ponieważ ideą tego święta jest to, aby upiec ciasto dla kogoś szczególnego i wyjątkowego. W moim otoczeniu jest wiele takich osób :)

“Dla kogo Ty upieczesz?”

Czekoladowa tarta z gruszkami

Ja już wiem dla kogo upiekę, a nawet już to zrobiłam :) Mam pyszne ciasto czekoladowe z gruszkami i migdałami dla swoich najbliższych koleżanek (sąsiadek) i wiernych czytelniczek – dziewczyny, dziękuję, że jesteście – idę do Was z ciastem :)

Jako Ambasadorka tegorocznego World Baking Day zachęcam Was do upieczenia swojego popisowego ciasta, możecie też skorzystać z proponowanego przeze mnie przepisu na ciasto czekoladowe albo zajrzeć na stronę http://worldbakingday.com/pl/ gdzie znajdziecie aż 17 ciekawych propozycji na pyszne ciasteczka, babeczki i ciasta. Na tej stronie możecie również wygenerować swoją laurkę i wysłać ją do osoby, którą chcecie obdarować swoim wypiekiem.

Czekoladowa tarta z gruszkami

Składniki (forma o śr. 22 cm):

logo

  • 2 dojrzałe gruszki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g margaryny w temperaturze pokojowej
  • 3 duże jajka
  • 30 g ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • aromat migdałowy
  • płatki migdałowe do posypania ciasta

Tarta z gruszkami

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do tarty posmaruj tłuszczem.
Migdały zmiksuj albo zmiel, dodaj cukier, margarynę, jajko, kakao oraz kilka kropel aromatu migdałowego. Zagnieć ciasto, następnie wylep nim wcześniej przygotowaną formę.
Gruszki umyj, obierz, podziel na ćwiartki (albo ósemki) i wydrąż środki, następnie ułóż je na cieście, a następnie posyp płatkami migdałowymi. Formę z ciastem wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut (przed końcem pieczenia zrób test suchego patyczka).

Podejmij słodkie zobowiązanie do wypieku.

Dla kogo będziesz piec?

Upiekę ciasto

7 komentarzy

  1. Mmm, cudna ta tarta, musiała smakować bajecznie – głębia czekolady i soczyste gruszki, pyszności :)

  2. Mmm, cudna ta tarta, musiała smakować bajecznie – głębia czekolady i soczyste gruszki, pyszności :)

  3. Smakowicie wygląda! Zjadłabym :)

  4. Smakowicie wygląda! Zjadłabym :)

  5. Czy ten przysmak nadaje się na imprezę grillową? Na takich spotkaniach nie używa się zasadniczo sztucców, więc czy można tą tartę jeśc rękoma bez ubrudzenia pięknych strojów naszych gości i nie komfortowego uczucia?
    Pozdrawiam BK

  6. Najsmaczniejsze

    Krystyna, ciasto jest dość delikatne, ale możesz zaryzykować,

  7. Najsmaczniejsze

    Krystyna, ciasto jest dość delikatne, ale możesz zaryzykować,

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*