Zupa z łososiem

Krem ze szparagów z łososiem

Sezon na szparagi w pełni, więc nie mogło zabraknąć zupy krem ze szparagów z łososiem! Tym razem krem podałam z plastrami wędzonego łososia – i to był strzał w dziesiątkę. Zupa wyszła delikatna, aromatyczna i pełna smaku. Smacznego!

Krem ze szparagów z łososiem

Krem ze szparagów z łososiem

Składniki:

  • ? kg szparagów
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 ml kremowej śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 ? łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól, pieprz do smaku

Krem ze szparagów

Przygotowanie:

Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju. Wlej 1/2 litra bulionu warzywnego, dodaj posiekaną marchewkę, przyprawy i gotuj przez 15 minut. Szparagi opłucz, obierz, odetnij zdrewniałe końcówki i dodaj do gotujących się warzyw. Gotuj wszystko przez kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjmij liść laurowy i ziele angielskie, a warzywa zmiksuj na gładki krem. Wlej pozostały bulion i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zrumień ją, tworząc zasmażkę. Rozprowadź zasmażkę niewielką ilością zupy, a następnie dodaj ją do garnka z kremem ze szparagów. Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaj i zagotuj.

Gorący krem ze szparagów rozlej do talerzy i udekoruj wędzonym łososiem pokrojonym w paski. Smacznego!

Zupa z łososiem

Jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie zielonych szparagów, to polecam ten przepis na krem z zielonych szparagów oraz przepis na tartę z zielonymi szparagami.

3 komentarze

  1. Dorota Śmietna

    bardzo chętnie zrobię taki krem! pięknie wyglądają te kleksy w kształcie serc :)

  2. Dorota Śmietna

    bardzo chętnie zrobię taki krem! pięknie wyglądają te kleksy w kształcie serc :)

  3. witam, czy ten krem jest z zielonych szparagow?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*