Przepis na tort krówkowy, czyli troszkę rozpusty na piątek, weekendu początek. Moim zdaniem, to dobra okazja :) Do tego pyszna kawa i grono uśmiechniętych koleżanek. Smacznego!
Tort krówkowy
Składniki (tortownica o śr. 18 cm):
Ciasto:
- 4 jajka
- 100 g cukru pudru
- 100 g maki pszennej
- szczypta soli
Krem:
- 100 g śmietanki 30 %
- 200 g serka mascarpone
- 100 g masy krówkowej
Nasączenie:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki wody
- ew. cukier do smaku
Oraz:
- masa krówkowa do dekoracji i do przełożenia ciasta
- kruche rurki
Przygotowanie:
Ciasto: Jajka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli i cukrem pudrem, następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj przesiana mąkę. Delikatnie wymieszaj. Masę przelej do wysokiej blaszki o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Gdy biszkopt się upiecze, wyjmij go z piekarnika i przestudź, następnie wyjmij z blaszki, przetnij na trzy równe blaty.
Nasączenie: Sok z cytryny wymieszaj razem z wodą.
Krem: Schłodzoną śmietankę zmiksuj na puszystą pianę. Wymieszaj delikatnie z serkiem mascarpone, następnie dodaj masę krówkową – delikatnie wymieszaj.
Nasącz pierwszy blat biszkoptu, następnie posmaruj masą krówkową na którym rozsmaruj krem. Powtórz to samo z drugim blatem, przykryj trzecim, nasącz i udekoruj pozostałym kremem. Wyrównaj wierzch i boki. Tort posyp połamanymi rurkami i udekoruj pozostałą masą krówkową.
jaki piękny!!
Idealny sposób na rozpoczęcie weekendu :)
Idealny sposób na rozpoczęcie weekendu :)
dzisiaj robię :-) dam znać jakie doznania smakowe..
smak wyśmienity :-) i szybko się robi :-)
Jeśli dobrze zrozumiałam to do kremu dodać tylko jedną masę krówkową a drugą smarujemy spody?
Jeśli dobrze zrozumiałam to do kremu dodać tylko jedną masę krówkową a drugą smarujemy spody?
Erkaa, w kremie jest tylko 100 g masy krówkowej, pozostałym kremem z puszki smarujesz spody i ewentualnie dekorujesz tort
witam:) chciałabym zapytać czy można posmarować blat masą kajmakową a na to nałożyć krem ale już bez dodatku tej masy? Nie chcę żeby był za słodki:)
Pozdrawiam
czy można zostawić go w lodowce na noc?