Tort krówkowy

Tort krówkowy

Przepis na tort krówkowy, czyli troszkę rozpusty na piątek, weekendu początek. Moim zdaniem, to dobra okazja :) Do tego pyszna kawa i grono uśmiechniętych koleżanek. Smacznego!

Tort krówkowy

Tort krówkowy

Składniki (tortownica o śr. 18 cm):
Ciasto:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g maki pszennej
  • szczypta soli

Krem:

  • 100 g śmietanki 30 %
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g masy krówkowej

Nasączenie:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki wody
  • ew. cukier do smaku

Oraz:

  • masa krówkowa do dekoracji i do przełożenia ciasta
  • kruche rurki

Tort karmelowy

Przygotowanie:
Ciasto: Jajka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli i cukrem pudrem, następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj przesiana mąkę. Delikatnie wymieszaj. Masę przelej do wysokiej blaszki o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Gdy biszkopt się upiecze, wyjmij go z piekarnika i przestudź, następnie wyjmij z blaszki, przetnij na trzy równe blaty.

Nasączenie: Sok z cytryny wymieszaj razem z wodą.

Krem: Schłodzoną śmietankę zmiksuj na puszystą pianę. Wymieszaj delikatnie z serkiem mascarpone, następnie dodaj masę krówkową – delikatnie wymieszaj.
Nasącz pierwszy blat biszkoptu, następnie posmaruj masą krówkową na którym rozsmaruj krem. Powtórz to samo z drugim blatem, przykryj trzecim, nasącz i udekoruj pozostałym kremem. Wyrównaj wierzch i boki. Tort posyp połamanymi rurkami i udekoruj pozostałą masą krówkową.

Tort toffi

10 komentarzy

  1. jaki piękny!!

  2. Idealny sposób na rozpoczęcie weekendu :)

  3. Idealny sposób na rozpoczęcie weekendu :)

  4. Jo Giovanna Art

    dzisiaj robię :-) dam znać jakie doznania smakowe..

  5. Jo Giovanna Art

    smak wyśmienity :-) i szybko się robi :-)

  6. Jeśli dobrze zrozumiałam to do kremu dodać tylko jedną masę krówkową a drugą smarujemy spody?

  7. Jeśli dobrze zrozumiałam to do kremu dodać tylko jedną masę krówkową a drugą smarujemy spody?

  8. Erkaa, w kremie jest tylko 100 g masy krówkowej, pozostałym kremem z puszki smarujesz spody i ewentualnie dekorujesz tort

  9. witam:) chciałabym zapytać czy można posmarować blat masą kajmakową a na to nałożyć krem ale już bez dodatku tej masy? Nie chcę żeby był za słodki:)
    Pozdrawiam

  10. czy można zostawić go w lodowce na noc?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*