Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy z orzechami włoskimi to propozycja na szybki piernik, który nie musi leżakować. Piernik z marchewką jest bardzo smaczny i aromatyczny, a orzechy miękkie i delikatne. Mam tylko jedną uwagę, aby nie wysechł, przed pokrojeniem piernik musi ostygnąć. Ja nie posłuchałam swojej rady, piernik z marchewką tak pięknie pachniał, że musiałam go spróbować, gdy był jeszcze letni :) Smacznego!

Piernik marchewkowy

Piernik marchewkowy

Składniki (forma o wymiarach 12×22 cm):

  • 340 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 200 g startej marchewki (2 szklanki)
  • 120 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 100 g masła (albo 1/2 szklanki oleju)
  • 1 łyżka miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 50 g orzechów włoskich

Piernik z orzechami

Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawa do piernika. W misce zmiksuj masło razem z cukrem pudrem, następnie dodaj jajka oraz miód i ponownie zmiksuj, na końcu dodaj mieszankę suchych składników i delikatnie wymieszaj, aż masa zrobi się gładka. Na końcu dodaj startą na drobnych oczkach marchewkę oraz połamane orzechy włoskie, ponownie delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj.

Przygotowanie piernika

Piernik piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1 godziny (do suchego patyczka). Ciasto przestudź, następnie wyjmij z formy i oprósz je cukrem pudrem.
Zamiast masła, do ciasta polecam dodać olej, dzięki temu piernik będzie bardziej wilgotny. Smacznego!

Piernik z marchewką

Piernik

11 komentarzy

  1. omg..wygląda super!!!!! Przepis zapisany, upieke przed swiętami……

  2. Podoba mi się ten piernik! Myślę, że wypróbuję ten przepis w weekend :)

  3. robimy podobny – jest prze, przepyszny!

  4. Malwinka, miód dodajesz razem z mokrymi składnikami, już dodałam tę informację :) Smacznego i pozdrawiam :)

  5. Kiedy dodać miód?

  6. Upiekłam, właśnie zajadam, wyszło bardzo smaczne! :)

  7. Zmodyfikowałam trochę przepis dodając więcej marchwi oraz rodzynki, płatki migdałów i 3 łyżki powideł. Piernik dopiero będę wkładać do pieca, więc ciąg dalszy nastąpi…

  8. Mój wyszedł bardzo suchy i zbity. Ciasto ledwo mogłam ukręcić bo było tak gęste. Może za dużo mąki? Dalam tyle co w przepisie, wręcz wazylam składniki żeby było idealnie… Gdyby nie ta suchość i twardość ciasta, byłoby super smaczne

  9. No też wyszedł suchy i mało słodki ściśle wg przepisu robilam

  10. Nie wiem co poszło nie tak. Robiłam kilka razy, jest miękki.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*