Przepis na szyszki z ryżu preparowanego czekał dość długo, na to, aż go przygotuję. Na kilka lat zapomniałam o nim, a jak już sobie przypominałam, to albo nie miałam ryżu, albo czekolada znikała w tajemniczy sposób :) W końcu się udało, nie ukrywam, że jest z nimi troszkę zabawy, ale efekt końcowy jest niesamowity. Smacznego!
Szyszki z ryżu preparowanego
Składniki na około 50 sztuk:
- 380 g gotowej masy krówkowej (kajmak)
- 120 g ryżu preparowanego
- 50 g białej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Masę krówkową (kajmak) podziel na trzy równe części i przełóż do małych garnuszków. Następnie do garnuszków przełóż czekoladę (do pierwszego – białą, do drugiego – mleczną, do trzeciego – gorzką czekoladę). Garnuszki podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż czekolady się rozpuszczą i połączą z masą krówkową. Do każdego garnuszka przełóż po 40 g ryżu preparowanego, następnie dokładnie wymieszaj i odstaw, aby masa zaczęła tężeć.
Gdy masa będzie już zimna (masę polecam wstawić do lodówki), formuj z niej równe kulki wielkości dużego orzecha laskowego i układaj na talerzu tak, aby nie stykały się. Szyszki wstaw do lodówki, aby zastygły. Tuż przed podaniem przełóż do małych papilotek. Przechowuj w lodówce.
W dzieciństwie mama nam często robiła takie pyszności – pychotka ;) Twoje w tych papilotkach wyglądają rewelacyjnie ;)
W dzieciństwie mama nam często robiła takie pyszności – pychotka ;) Twoje w tych papilotkach wyglądają rewelacyjnie ;)
świetnie wyglądają, częstuje się jedną:D
świetnie wyglądają, częstuje się jedną:D
Smak z dzieciństwa :) Zapomniałam o tym smakołyku.
Smak z dzieciństwa :) Zapomniałam o tym smakołyku.
pyyyszne!
omomom :)