Konkurs pojemniki

Konkurs świąteczny 2013

Wiem, że lubicie niespodzianki, prezenty, a przede wszystkim lubicie smaczne dania :) Dlatego mam dla Was szybki i bardzo łatwy konkurs świąteczny 2013, który będzie trwał przez najbliższych 5 dni, w którym mam do rozdania trzy zestawy zawierające:
– przypraw Kamis
– pojemnik na warzywa (do wyboru pomidor, cebula, papryka)
Szczegóły, co trzeba zrobić, aby wziąć udział w konkursie znajdziecie poniżej.

Konkurs świąteczny

Konkurs świąteczny 2013

Co trzeba zrobić, aby wygrać jeden z zestawów? Zadanie jest bardzo proste :)

Wybierz jeden przepis z zakładki Propozycje świąteczne, który przygotujesz na zbliżające się święta i w kilku słowach napisz, dlaczego to właśnie ten przepis najbardziej Cię zainteresował. 

A kiedy już przygotujecie te przepisy, to będzie mi miło, gdy udostępnicie zdjęcia tych dań na moim profilu najsmaczniejsze.pl na Facebooku, ale nie jest to warunkiem udziału w konkursie.

Odpowiedzi proszę wpisywać pod tym postem (jedna osoba może wysłać kilka odpowiedzi, jednak jednej osobie może przypaść tylko jedna nagroda).
Z wszystkich przesłanych propozycji wybiorę trzy odpowiedzi, a ich autorzy dostaną przedstawione zestawy. Na wasze odpowiedzi czekam do środy, 18 grudnia do godziny 23:59.

Listę zwycięzców ogłoszę w przeciągu 3 dni od zakończenia konkursu.

Miło mi będzie, jeżeli polubicie mój fanpage i udostępnicie tą informację znajomym – jednak nie jest to warunek udziału w konkursie

Sponsorem i organizatorem konkursu jest blog najsmaczniejsze.pl. Nagrody funduje organizator i zostaną wysłane na mój koszt, na podane przez laureatów adresy (tylko w granicach Polski).

Zapraszam i życzę powodzenia!.

Konkurs pojemniki

Konkurs przyprawy

47 komentarzy

  1. Małgorzata Meijer-Sapińska

    Ja przygotuję Uszka wigilijne z grzybami :) Dlaczego akurat to danie wybrałam ? Ponieważ mój mąż Holender uwielbia barszcz czerwony z uszkami właśnie. Ja sama od ponad 8 lat mieszkam w Holandii i co roku staram się stworzyć tutaj głównie dla siebie atmosferę jak najbardziej świąteczną, która będzie mi przypominać o moich korzeniach i jakże wspaniałej polskiej tradycji obchodzenia Świąt Bożego Narodzenia. Niestety tylko raz udało nam się razem z mężem spędzić Święta u mojej mamy w Polsce, gdzie “zakochał się” w smaku barszczu czerwonego z uszkami z grzybami. I co roku pytał mnie, kiedy go uraczę jego ulubionym świątecznym daniem. I w tym roku dzięki Twojemu przepisowi postanowiłam zrobić mu niespodziankę i przyjemność, i ulepić trochę tych pysznych uszek. Zakupiłam już w polskim sklepie suszone grzybki i w przyszły weekend będę lepić, potem tylko ugotować barszczyk i namiastkę polskich Świąt będę miała u siebie na obczyźnie :)

  2. W tym roku pierwszy raz szykuję święta w moim mieszkaniu :) Pierwszy raz stroję swoje mieszkanie, pierwszy raz robię stroiki i pierwszy raz szykuję Wigilię tylko dla mnie i mojego męża, więc na pewno będą na niej z Twojego przepisu Pierogi z kapustą i grzybami i Ryba po grecku :) Po za tym co roku dla rodziny robiłam Sernik z makiem (seromak) ale w tym roku znalazłam u Ciebie super przepis na struclę makową który spodobał się mojemu mężowi więc to ją wypróbuję i podam po kolacji do kawy lub herbaty :)
    Pozdrawiam :)

  3. Cześć! Ja z pewnością przygotuję rybę po grecku (https://najsmaczniejsze.pl/2012/12/ryba-po-grecku/)- to moja ulubiona potrawa świąteczna, moja mama robiła ją specjalnie dla mnie co roku, a teraz ja (bo dopiero zaczynam swoją przygodę z kulinariami) chcę spróbować swoich sił i dać Jej do spróbowania moją wersję (czyli tę z linku powyżej!). Niełatwe to będzie zadanie by dogodzić kubkom smakowym mojej rodzicielki, oj niełatwe, ale mam nadzieję, że się uda, w końcu bazuję na świetnym przepisie! :)
    Motywacja tym bardziej wzrasta, gdy pomyślę, że mogłabym mieć możliwość wypróbowania również tak “smacznych” kuchennych gadżetów!
    Pozdrawiam!

  4. wybieram makowca lub struclę makową, bo święta zawsze kojarzyły mi się z makiem i zapachem skórki pomarańczowej… i tak do dziś nie wyobrażam sobie świąt bez makowca zwijanego w cieście drożdżowym z polewą lukrową z dodatkiem skórki…..

  5. Nigdy nie jadłam jeszcze pierogów z makiem. Dlatego też w tym roku je przygotuję wg Państwa przepisu. A, że zawsze wychodzi mi coś pysznego, gdy robię coś po raz pierwszy w kuchni to jestem pewna, że smak ten zachwyci nie tylko mnie, ale także wybredną rodzinę. Tym bardziej, że pierogi każdy lubi… ;))

  6. Ja na pewno wykorzystam Twój przepis na rybę po grecku oraz krokiety z kapustą i grzybami. Są napisane tak przystępnie, że aż żal by było nie spróbować. Ani jednej, ani drugiej potrawy nigdy nie przygotowywałam, a różnego rodzaju przyjęcia (w tym święta itp.) są dla mnie doskonałą okazją, aby moje potrawy oceniło kilka osób :) Zawsze przy tym mi towarzyszy trema, ale jeżeli coś mi wyjdzie smaczne to moje zadowolenie wzrasta o 100% :)
    Pozdrawiam,
    Dominika

  7. Genialny konkurs !
    Osobiście uwielbiam Twojego bloga – to kopalnia inspiracji ! Znalazłam dużo propozycji na dania ,które wprost uwielbiam ! A wigilijnych potraw lubianych przeze mnie jest niestety mało ;)
    Ja na te święta przygotuję :
    Pierogi z soczewicą
    Pierogi z makiem
    Krokiety z pieczarkami i serem
    Szarlotkę z orzechami (która na moim stole wigilijnym jest od lat ! )
    Dlaczego wybrałam te potrawy ? Otóż pierogi to chyba jedyna rzecz , która lubię .
    Zawsze w święta ”żyję” na ciastach . Soczewicę ubóstwiam ! A w połączeniu z pierogami to musi być coś ! Nigdy nie próbowałam takiego połączenia więc czas się przekonać :) To samo dotyczy pierogów z makiem a że mam domownika , który za nim szaleje na pewno będzie bardzo zadowolony (szczególnie że ma urodziny w ten dzień!).
    Krokiety lubię – ale tylko te z pieczarkami .
    Dodatek sera straszliwie mnie zaciekawił i od razu powędrował do zakładki ”do zrobienia” !
    Wyobrażam sobie ten cudowny smak ! Musi być jak taka pizza ;)
    A szarlotka … no cóż to nie będzie z nią pierwsze spotkanie – z tego przepisu robiłam ją już 5 razy ! Jest niezawodny i zawsze znika pierwszego dnia :) Uwielbiam ją z lodami !
    Te potrawy na 100% zagoszczą na moim świątecznym stole .
    Pozdrawiam,
    Natalie.

  8. Przygotuję struclę makową, ponieważ makowiec w moim domu to tradycja, a ten przepis jest wręcz idealny i nie powinien sprawiać większych trudności. Zawsze przygotowuje świąteczne wypieki z mamą i siostrą. Na pewno przygotowanie tej strucli sprawi nam wiele radości.

  9. Małgorzata Meijer-Sapińska

    Ja przygotuję Uszka wigilijne z grzybami :) Dlaczego akurat to danie wybrałam ? Ponieważ mój mąż Holender uwielbia barszcz czerwony z uszkami właśnie. Ja sama od ponad 8 lat mieszkam w Holandii i co roku staram się stworzyć tutaj głównie dla siebie atmosferę jak najbardziej świąteczną, która będzie mi przypominać o moich korzeniach i jakże wspaniałej polskiej tradycji obchodzenia Świąt Bożego Narodzenia. Niestety tylko raz udało nam się razem z mężem spędzić Święta u mojej mamy w Polsce, gdzie “zakochał się” w smaku barszczu czerwonego z uszkami z grzybami. I co roku pytał mnie, kiedy go uraczę jego ulubionym świątecznym daniem. I w tym roku dzięki Twojemu przepisowi postanowiłam zrobić mu niespodziankę i przyjemność, i ulepić trochę tych pysznych uszek. Zakupiłam już w polskim sklepie suszone grzybki i w przyszły weekend będę lepić, potem tylko ugotować barszczyk i namiastkę polskich Świąt będę miała u siebie na obczyźnie :)

  10. Ja, razem z moja przyjaciolka od 2 lat studiujemy na Ukrainie. Jest tutaj dosc biednie, a swieta obchodzone sa w innej dacie niz u nas. Dlatego tez, na Boze Narodzenie, nie jestesmy w stanie dotrzec do domu. Stad tez, w tym roku nasza glowna potrawa beda Pierogi z kapusta i grzybami, z Twoich polecanych przepisow. Jak juz wyzej wspominalam, na Ukrainie panuje dosc duza bieda, ale maka, woda i sol sa tu ogolno dostepne. Grzybki bedziemy mialy z naszych wspolnych spacerow po lesie, gdy podczas nauki robilysmy sobie przerwy i zwiedzalysmy okoliczne krajobrazy. :) Kapustke dostaniemy od naszej sasiadki ktora ma polskie korzenie i chetnie nam pomaga. Bedzie to nasza pierwsza Wigilia, kiedy same musimy ja przygotowac i ugotowac wszystkie potrzebne nam potrawy. Miejmy nadzieje, ze z Twoim przepisem poczujemy sie choc troche jakbysmy byly w naszej pieknej ojczyznie! :)

  11. Aha, jeszcze chcialam powiedziec ze tez kocham twojego bloga i uwazam ze jestes wielka inspiracja dla mnie!!! i love you xoxoxo

  12. W tym roku pierwszy raz szykuję święta w moim mieszkaniu :) Pierwszy raz stroję swoje mieszkanie, pierwszy raz robię stroiki i pierwszy raz szykuję Wigilię tylko dla mnie i mojego męża, więc na pewno będą na niej z Twojego przepisu Pierogi z kapustą i grzybami i Ryba po grecku :) Po za tym co roku dla rodziny robiłam Sernik z makiem (seromak) ale w tym roku znalazłam u Ciebie super przepis na struclę makową który spodobał się mojemu mężowi więc to ją wypróbuję i podam po kolacji do kawy lub herbaty :)
    Pozdrawiam :)

  13. Cześć! Ja z pewnością przygotuję rybę po grecku (https://najsmaczniejsze.pl/2… to moja ulubiona potrawa świąteczna, moja mama robiła ją specjalnie dla mnie co roku, a teraz ja (bo dopiero zaczynam swoją przygodę z kulinariami) chcę spróbować swoich sił i dać Jej do spróbowania moją wersję (czyli tę z linku powyżej!). Niełatwe to będzie zadanie by dogodzić kubkom smakowym mojej rodzicielki, oj niełatwe, ale mam nadzieję, że się uda, w końcu bazuję na świetnym przepisie! :)
    Motywacja tym bardziej wzrasta, gdy pomyślę, że mogłabym mieć możliwość wypróbowania również tak “smacznych” kuchennych gadżetów!
    Pozdrawiam!

  14. wybieram makowca lub struclę makową, bo święta zawsze kojarzyły mi się z makiem i zapachem skórki pomarańczowej… i tak do dziś nie wyobrażam sobie świąt bez makowca zwijanego w cieście drożdżowym z polewą lukrową z dodatkiem skórki…..

  15. Nigdy nie jadłam jeszcze pierogów z makiem. Dlatego też w tym roku je przygotuję wg Państwa przepisu. A, że zawsze wychodzi mi coś pysznego, gdy robię coś po raz pierwszy w kuchni to jestem pewna, że smak ten zachwyci nie tylko mnie, ale także wybredną rodzinę. Tym bardziej, że pierogi każdy lubi… ;))

  16. Ja na pewno wykorzystam Twój przepis na rybę po grecku oraz krokiety z kapustą i grzybami. Są napisane tak przystępnie, że aż żal by było nie spróbować. Ani jednej, ani drugiej potrawy nigdy nie przygotowywałam, a różnego rodzaju przyjęcia (w tym święta itp.) są dla mnie doskonałą okazją, aby moje potrawy oceniło kilka osób :) Zawsze przy tym mi towarzyszy trema, ale jeżeli coś mi wyjdzie smaczne to moje zadowolenie wzrasta o 100% :)
    Pozdrawiam,
    Dominika

  17. Przygotuję na święta śledzie w oleju. Wybrałam właśnie to,ponieważ to danie jest najpopularniejsze w mojej rodzinie i bardzo szybko znika. Kojarzy mi się to bardzo z rodzinnym stołem bo wszyscy się dzielą tym daniem,jest łatwe w przygotowaniu no i nie zabiera zbyt dużo czasu i wysiłku. To danie przygotowywane jest również poza świętami Bożego Narodzenia ale tylko wtedy smakuje najlepiej.

  18. https://najsmaczniejsze.pl/2013/12/sernik-z-makiem-seromak/

    Rozgrzany piekarnik oznajmia, że już czas… Jeszcze chwila… Tak, już mogę wyjmować. Otwieram. Bucha ciepłe powietrze. Delikatnie umieszczam Dzieło Sztuki na stole. Udało się. Wygląda niesamowicie. Jeszcze pozostaje tylko zrobienie polewy..Tradycji stało się zadość, seromak gotowy! Połączenie sernika z makowcem, tłustego twarogu i masy makowej. Biel i czerń. Tego klasyka nie może u mnie zabraknąć ! Najpyszniejsze ciasto świata kolejny raz rozpocznie Święta :)

  19. Genialny konkurs !
    Osobiście uwielbiam Twojego bloga – to kopalnia inspiracji ! Znalazłam dużo propozycji na dania ,które wprost uwielbiam ! A wigilijnych potraw lubianych przeze mnie jest niestety mało ;)
    Ja na te święta przygotuję :
    Pierogi z soczewicą
    Pierogi z makiem
    Krokiety z pieczarkami i serem
    Szarlotkę z orzechami (która na moim stole wigilijnym jest od lat ! )
    Dlaczego wybrałam te potrawy ? Otóż pierogi to chyba jedyna rzecz , która lubię .
    Zawsze w święta ”żyję” na ciastach . Soczewicę ubóstwiam ! A w połączeniu z pierogami to musi być coś ! Nigdy nie próbowałam takiego połączenia więc czas się przekonać :) To samo dotyczy pierogów z makiem a że mam domownika , który za nim szaleje na pewno będzie bardzo zadowolony (szczególnie że ma urodziny w ten dzień!).
    Krokiety lubię – ale tylko te z pieczarkami .
    Dodatek sera straszliwie mnie zaciekawił i od razu powędrował do zakładki ”do zrobienia” !
    Wyobrażam sobie ten cudowny smak ! Musi być jak taka pizza ;)
    A szarlotka … no cóż to nie będzie z nią pierwsze spotkanie – z tego przepisu robiłam ją już 5 razy ! Jest niezawodny i zawsze znika pierwszego dnia :) Uwielbiam ją z lodami !
    Te potrawy na 100% zagoszczą na moim świątecznym stole .
    Pozdrawiam,
    Natalie.

  20. Przygotuję struclę makową, ponieważ makowiec w moim domu to tradycja, a ten przepis jest wręcz idealny i nie powinien sprawiać większych trudności. Zawsze przygotowuje świąteczne wypieki z mamą i siostrą. Na pewno przygotowanie tej strucli sprawi nam wiele radości.

  21. Ja, razem z moja przyjaciolka od 2 lat studiujemy na Ukrainie. Jest tutaj dosc biednie, a swieta obchodzone sa w innej dacie niz u nas. Dlatego tez, na Boze Narodzenie, nie jestesmy w stanie dotrzec do domu. Stad tez, w tym roku nasza glowna potrawa beda Pierogi z kapusta i grzybami, z Twoich polecanych przepisow. Jak juz wyzej wspominalam, na Ukrainie panuje dosc duza bieda, ale maka, woda i sol sa tu ogolno dostepne. Grzybki bedziemy mialy z naszych wspolnych spacerow po lesie, gdy podczas nauki robilysmy sobie przerwy i zwiedzalysmy okoliczne krajobrazy. :) Kapustke dostaniemy od naszej sasiadki ktora ma polskie korzenie i chetnie nam pomaga. Bedzie to nasza pierwsza Wigilia, kiedy same musimy ja przygotowac i ugotowac wszystkie potrzebne nam potrawy. Miejmy nadzieje, ze z Twoim przepisem poczujemy sie choc troche jakbysmy byly w naszej pieknej ojczyznie! :)

  22. Aha, jeszcze chcialam powiedziec ze tez kocham twojego bloga i uwazam ze jestes wielka inspiracja dla mnie!!! i love you xoxoxo

  23. Pochodze z Pomorza, zatem tradycja u nas sa sledzie na wigilijnym stole. Wyprobuje dlatego przepis na sledzie w oleju. Wigilijna kolacje zaczynamy zawsze uszkami z grzybami z barszczem. Warto sprawdzic te wlasnie recepture, zeby odswiezyc swoje nawyki, nabrac nowych inspiracji, budowac nowe smaki…:-) zatem dziekuje za pomysly…:-)

  24. Przygotuję na święta śledzie w oleju. Wybrałam właśnie to,ponieważ to danie jest najpopularniejsze w mojej rodzinie i bardzo szybko znika. Kojarzy mi się to bardzo z rodzinnym stołem bo wszyscy się dzielą tym daniem,jest łatwe w przygotowaniu no i nie zabiera zbyt dużo czasu i wysiłku. To danie przygotowywane jest również poza świętami Bożego Narodzenia ale tylko wtedy smakuje najlepiej.

  25. Mnie wpadł w oko przepis na piernik z nutą pieprzu czerwonego. Uwielbiam pikantne dania, na co dzień dodaję szczyptę chili do kakao, a także wraz z imbirem do koktajli bananowo-owocowych, będących częścią mojego codziennego śniadania. Piernik to ciasto które kojarzy się z bożym narodzeniem. Przyprawione czerwonym pieprzem na pewno podbije moje kubki smakowe. Połączenie słodkich i pikantnych smaków to cos co bez wątpienia przypadnie mi do gustu, mniam!

  26. Pochodze z Pomorza, zatem tradycja u nas sa sledzie na wigilijnym stole. Wyprobuje dlatego przepis na sledzie w oleju. Wigilijna kolacje zaczynamy zawsze uszkami z grzybami z barszczem. Warto sprawdzic te wlasnie recepture, zeby odswiezyc swoje nawyki, nabrac nowych inspiracji, budowac nowe smaki…:-) zatem dziekuje za pomysly…:-)

  27. Mnie wpadł w oko przepis na piernik z nutą pieprzu czerwonego. Uwielbiam pikantne dania, na co dzień dodaję szczyptę chili do kakao, a także wraz z imbirem do koktajli bananowo-owocowych, będących częścią mojego codziennego śniadania. Piernik to ciasto które kojarzy się z bożym narodzeniem. Przyprawione czerwonym pieprzem na pewno podbije moje kubki smakowe. Połączenie słodkich i pikantnych smaków to cos co bez wątpienia przypadnie mi do gustu, mniam!

  28. Ja na święta upiekę już tradycyjnie Szweckie pierniczki, ponieważ to ulubione ciastka mojego męża, brata, rodziców i każdego kto tylko spróbował tych wyśmienitych ciasteczek! Moja rodzina czeka na nie cały rok! Część pierniczków ozdobi moją choinkę, a część zapakuje na drobne podarunki. Ponadto upiekę piernik z czerwonym pieprzem, ponieważ nie spotkałam się jeszcze z takim przepisem, a że zarówno ja jak i moja rodzina lubimy nowe, ciekawe doznania smakowe, z pewnością będzie to świąteczny przebój:)

  29. Ja na święta upiekę już tradycyjnie Szweckie pierniczki, ponieważ to ulubione ciastka mojego męża, brata, rodziców i każdego kto tylko spróbował tych wyśmienitych ciasteczek! Moja rodzina czeka na nie cały rok! Część pierniczków ozdobi moją choinkę, a część zapakuje na drobne podarunki. Ponadto upiekę piernik z czerwonym pieprzem, ponieważ nie spotkałam się jeszcze z takim przepisem, a że zarówno ja jak i moja rodzina lubimy nowe, ciekawe doznania smakowe, z pewnością będzie to świąteczny przebój:)

  30. Mój wybór jest dość ryzykowny (przynajmniej dla mnie) wybrałam pierogi z kapustą i grzybami.A pierogi po prostu mi nie wychodzą.Wstyd się przyznać ale pierogi w moim wydaniu to prawdziwa okropność.Jak to mówią nie mam do nich ręki.Tą nieudolność wyssałam chyba z mlekiem matki,bo mojej mamie też nigdy nie wychodziły pierogi i zawsze przygotowywała je dla nas babcia.Mam nadzieję że teraz tak trochę pod presją w końcu mi wyjdą i wszyscy będą zachwyceni.Przyznam się że nawet trochę mi wstyd – samej przed sobą , że wszystkie potrawy na moim wigilijnym stole są zrobione prze ze mnie a pierogi zawsze kupne.
    Dlatego trzymaj mocno za mnie kciuki żebym miała się czym pochwalić.W końcu mój sukces będzie też twoją zasługą

  31. Mój wybór jest dość ryzykowny (przynajmniej dla mnie) wybrałam pierogi z kapustą i grzybami.A pierogi po prostu mi nie wychodzą.Wstyd się przyznać ale pierogi w moim wydaniu to prawdziwa okropność.Jak to mówią nie mam do nich ręki.Tą nieudolność wyssałam chyba z mlekiem matki,bo mojej mamie też nigdy nie wychodziły pierogi i zawsze przygotowywała je dla nas babcia.Mam nadzieję że teraz tak trochę pod presją w końcu mi wyjdą i wszyscy będą zachwyceni.Przyznam się że nawet trochę mi wstyd – samej przed sobą , że wszystkie potrawy na moim wigilijnym stole są zrobione prze ze mnie a pierogi zawsze kupne.
    Dlatego trzymaj mocno za mnie kciuki żebym miała się czym pochwalić.W końcu mój sukces będzie też twoją zasługą

  32. Myślę i myślę i jest tyle pyszności, że ciężko się zdecydować :) Jako że jestem absolutnym smakoszem ciast wybiorę ostatni przepis na “Piernik z marchewką”! W tym roku po raz pierwszy sama organizuję Wigilię, a że miałam w planach zrobić zarówno ciasto marchewkowe jak i piernik, to połączenie obu wydaje mi się idealnym pomysłem! Moi bliscy już nie mogą się doczekać :) Bardzo dziękuję za inspiracje płynące z bloga!

  33. SEROMAK czyli sernik z makiem … to moje ulubione połączenie. Uwielbiam makowce i serniki a dzięki temu będzie 2 w 1 :-))

  34. Myślę i myślę i jest tyle pyszności, że ciężko się zdecydować :) Jako że jestem absolutnym smakoszem ciast wybiorę ostatni przepis na “Piernik z marchewką”! W tym roku po raz pierwszy sama organizuję Wigilię, a że miałam w planach zrobić zarówno ciasto marchewkowe jak i piernik, to połączenie obu wydaje mi się idealnym pomysłem! Moi bliscy już nie mogą się doczekać :) Bardzo dziękuję za inspiracje płynące z bloga!

  35. SEROMAK czyli sernik z makiem … to moje ulubione połączenie. Uwielbiam makowce i serniki a dzięki temu będzie 2 w 1 :-))

  36. wiatm ja spróbóję powalczyć ze “Śledziami w czerwonym winie”. Nigdy nie próbowałam robić śledzi samodzielnie a możliwość zaskoczenia mojej teściowej tym daniem jest bezcenne.

  37. wiatm ja spróbóję powalczyć ze “Śledziami w czerwonym winie”. Nigdy nie próbowałam robić śledzi samodzielnie a możliwość zaskoczenia mojej teściowej tym daniem jest bezcenne.

  38. My – ludzie – mamy tak, że często mamy wspomnienia powiązane z jakąś konkretną rzeczą. Tak samo było jak przeglądałem te przepisy. Przesuwałem stronę myszką i nagle zatrzymałem się na keksie. W mojej głowie pojawił się obraz babci, która zawsze na święta robiła keks. Nie dość, że był pyszny to jeszcze wyglądał tak pięknie, bardzo podobny do tego, polany lukrem i ozdobiony. Babcia niestety jest już coraz starsza i ma problemy ze stawami. W tym roku przyjeżdża do nas na święta, ale wiem, że nie da rady zrobić ciasta sama. Zrobię jej niespodziankę i sam upiekę dla niej keksa, mam nadzieję, że będzie szczęśliwa, bo w sumie chyba o to chodzi w ten świąteczny czas, żeby każdy znalazł choć odrobinę radości i uśmiechu.

  39. Z propozycji świątecznych wybieram coś, czego nigdy nie robiłam i nigdy nie jadłam, a na 100% będę to lubiła! – mianowicie pierogi z makiem.
    Cała rodzina uwielbia i mak i pierogi – zatem wydaje się to połączeniem idealnym :)
    Dodatkowo mak od zawsze jest pozycją obowiązkową na wigiliny deser w moim domu , czy to w postaci ciasta czy klusek z makiem. A teraz dołożymy sobie jeszcze pyszne pierożki.
    Poza tym według tradycji mak zjedzony w wigilię zapewnia dostatek i szczęście :)

  40. My – ludzie – mamy tak, że często mamy wspomnienia powiązane z jakąś konkretną rzeczą. Tak samo było jak przeglądałem te przepisy. Przesuwałem stronę myszką i nagle zatrzymałem się na keksie. W mojej głowie pojawił się obraz babci, która zawsze na święta robiła keks. Nie dość, że był pyszny to jeszcze wyglądał tak pięknie, bardzo podobny do tego, polany lukrem i ozdobiony. Babcia niestety jest już coraz starsza i ma problemy ze stawami. W tym roku przyjeżdża do nas na święta, ale wiem, że nie da rady zrobić ciasta sama. Zrobię jej niespodziankę i sam upiekę dla niej keksa, mam nadzieję, że będzie szczęśliwa, bo w sumie chyba o to chodzi w ten świąteczny czas, żeby każdy znalazł choć odrobinę radości i uśmiechu.

  41. Z propozycji świątecznych wybieram coś, czego nigdy nie robiłam i nigdy nie jadłam, a na 100% będę to lubiła! – mianowicie pierogi z makiem.
    Cała rodzina uwielbia i mak i pierogi – zatem wydaje się to połączeniem idealnym :)
    Dodatkowo mak od zawsze jest pozycją obowiązkową na wigiliny deser w moim domu , czy to w postaci ciasta czy klusek z makiem. A teraz dołożymy sobie jeszcze pyszne pierożki.
    Poza tym według tradycji mak zjedzony w wigilię zapewnia dostatek i szczęście :)

  42. Krokiety z pieczarkami i serem.

    Od rana myślałam o krokietach. Albo z mięsem albo właśnie z pieczarkami.
    No i padnie na grzyby. Dodam do nich trochę suszonych żeby smak był bardziej świąteczny i głęboki. Ser na pewno dobrze sklei kompozycję. W odpowiedniej ilości przygotuję, część zamrożę i na sylwestra idealne:)

  43. Ja najchętniej wypróbuję przyprawę do piernika, ponieważ będzie ona bardzo użyteczna. ciasteczek korzennych, szarlotki czy sernika, ale również szczyptę takiej przyprawy chętnie wykorzystam w wytrawnym daniu. Uwielbiam aromat takiej przyprawy i jej właściwości rozgrzewające (zwłaszcza że jestem okropnym zmarzluchem). W grudniowym okresie jest mi ona najbliższą przyprawą. Sama jeszcze nigdy nie robiłam czegoś takiego, czego żałuję, bo mniemam że będzie to najbardziej idealna przyprawa korzenna nie równająca się z żadną kupną (najmocniej aromatyczna, najmocniej rozgrzewająca, najmocniej pyszna). Zwłaszcza dla takiego łasucha na korzenne smaki, jakim jestem ja :)

  44. Śledzie w czerwonym winie – coś nowego, innego ekstrawaganckiego, zapachniało elegancją i dostojnością.Nigdy takich nie jadłam,wyglądają pysznie,już mi ślinka cieknie – muszę wypróbować ten przepis.Lubię nowości,lubię eksperymenty,lubię jak ktoś pochwali się swoimi odkryciami, sam przetestuje, wtedy mam już sprawdzone, wypraktykowane – zrobione:)Przepis jest o tyle ciekawy, że smak jest bardzo orginalny, idealny dla osób, które nie przepadają za ostrym smakiem śledzia,dodają słodyczy i bardziej korzenną nutkę, bardzo interesujące.Sam wygląd podnosi walory smakowe,z przepisu skorzystam na pewno,kuszą mnie jeszcze pierogi z makiem – pożyjemy to zrobimy , dziękuję za super przepisy .

  45. Krokiety z pieczarkami i serem.

    Od rana myślałam o krokietach. Albo z mięsem albo właśnie z pieczarkami.
    No i padnie na grzyby. Dodam do nich trochę suszonych żeby smak był bardziej świąteczny i głęboki. Ser na pewno dobrze sklei kompozycję. W odpowiedniej ilości przygotuję, część zamrożę i na sylwestra idealne:)

  46. Ja najchętniej wypróbuję przyprawę do piernika, ponieważ będzie ona bardzo użyteczna. ciasteczek korzennych, szarlotki czy sernika, ale również szczyptę takiej przyprawy chętnie wykorzystam w wytrawnym daniu. Uwielbiam aromat takiej przyprawy i jej właściwości rozgrzewające (zwłaszcza że jestem okropnym zmarzluchem). W grudniowym okresie jest mi ona najbliższą przyprawą. Sama jeszcze nigdy nie robiłam czegoś takiego, czego żałuję, bo mniemam że będzie to najbardziej idealna przyprawa korzenna nie równająca się z żadną kupną (najmocniej aromatyczna, najmocniej rozgrzewająca, najmocniej pyszna). Zwłaszcza dla takiego łasucha na korzenne smaki, jakim jestem ja :)

  47. Śledzie w czerwonym winie – coś nowego, innego ekstrawaganckiego, zapachniało elegancją i dostojnością.Nigdy takich nie jadłam,wyglądają pysznie,już mi ślinka cieknie – muszę wypróbować ten przepis.Lubię nowości,lubię eksperymenty,lubię jak ktoś pochwali się swoimi odkryciami, sam przetestuje, wtedy mam już sprawdzone, wypraktykowane – zrobione:)Przepis jest o tyle ciekawy, że smak jest bardzo orginalny, idealny dla osób, które nie przepadają za ostrym smakiem śledzia,dodają słodyczy i bardziej korzenną nutkę, bardzo interesujące.Sam wygląd podnosi walory smakowe,z przepisu skorzystam na pewno,kuszą mnie jeszcze pierogi z makiem – pożyjemy to zrobimy , dziękuję za super przepisy .

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*