Tort urodzinowy dla małej dziewczynki

Tort urodzinowy dla małej dziewczynki

Czy można sprostać wymaganiom solenizantki? Powiem szczerze, że czasami bywa trudno, zwłaszcza, gdy chodzi o tort urodzinowy dla małej dziewczynki :) Zdarza się, że w ostatniej chwili zmienia się wszystko o 180 stopni. Jednak przygotowując tort upewniłam się trzy razy, czy na pewno tort ma być kwadratowy, czy różowa galaretka ma być jasna (na wszelki wypadek rozpuściłam też ciemną), a kształt galaretek (serduszek) był niespodzianką – nie muszę chyba dodawać, że udaną :) Tort wyszedł lekki i delikatny – w sam raz na urodziny małej dziewczynki, która była bardzo zadowolona ze swojego tortu.
Biszkopt upiekłam dzień przed urodzinami, a że dekoracja nie zajmuje zbyt wiele czasu, zajęłam się nią tuż przed uroczystością. Smacznego!

Tort urodzinowy dla małej dziewczynki

Tort urodzinowy dla małej dziewczynki

Składniki:
Biszkopt (okrągły o średnicy ok. 22 cm, forma ok. 25×25 cm):

  • 4 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 110 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (6 g)

Krem:

  • 330 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru do smaku

Dekoracja:

  • kolorowa posypka
  • galaretka różowa (lub inny ulubiony kolor)

Tort urodzinowy

Przygotowanie:
Zagotuj 200 ml wody, następnie rozpuść w niej galaretkę i ostudź. Zimną galaretkę przelej do foremek silikonowych i wstaw do lodówki.

Biszkopt: Jajka zmiksuj na puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Gdy masa lekko zgęstnieje zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Masę przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Gdy biszkopt się upiecze, ostudź go – dopiero wtedy możesz go pociąć biszkopt na trzy albo dwa równe blaty.

Biszkopt

Krem: Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, następnie dodaj serek mascarpone i cukier puder. Wszystko razem delikatnie wymieszaj – tylko do połączenia składników.

Dekoracja: Jeden blat biszkoptu ułóż na talerzyk, przełóż część kremu i równo rozsmaruj. Przykryj go drugim blatem i ponownie posmaruj kremem. Połóż trzeci blat i przełóż pozostały krem i równo rozprowadź na wierzchu i bogach tortu.

Dekoracja tortu

Zastygnięte galaretki wyjmij z foremek silikonowych, jeżeli nie chcą wyjść, na kilka sekund dno foremki zamocz w gorącej wodzie – teraz powinny wyjść bez problemu.
Tort udekoruj kolorowymi posypkami i galaretką.

Tort śmietankowy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*