Na rozpoczęcie weekendu polecam przepis na kruche ciasto z owocami i budyniową pianką. Ciasto jest bardzo podobne do znanego już Pleśniaka, jednak do tego ciasta dodałam odrobinę cukru, a zamiast bezy – jest pianka budyniowa. Na tą modyfikację wpadłam, gdy jedna z czytelniczek pochwaliła się zdjęciem swojego ciasta z owocami i budyniem. Dziękuję Agnieszko za inspirację!
Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką
Składniki (forma 28×18 cm albo 25×25 cm):
Ciasto:
- 340 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 200 g zimnego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g cukru pudru
- 4 żółtek
Budyniowa pianka:
- 4 białek
- 200 g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego – bez cukru (może być waniliowy)
- 1/2 szklanki oleju (dałam około 120 ml)
Oraz:
- 1 opakowanie borówek (świeże lub mrożone)
- 1 brzoskwinia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto: Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem oraz żółtka. Zagnieć ciasto i podziel na dwie części – 3/4 ciasta wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko dociśnij palcami i wstaw do lodówki, 1/4 ciasta zawiń w woreczek foliowy i włóż do zamrażalnika.
W tym czasie piekarnik rozgrzej do 190°C. Blaszkę z ciastem wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Następnie ciasto wystudź.
Budyniowa pianka: Gdy spód ciasta ostygnie, zacznij ubijać białka na sztywną pianę, następnie (cały czas miksując) dodawaj po łyżce cukier i cukier waniliowy. Zmniejsz obroty miksera i wsyp proszek budyniowy – miksuj przez chwilę, aby proszek połączył się z pianą. Na końcu (cały czas miksując) wlej cienką strużką olej i miksuj tylko do połączenia piany z olejem. Pianę przełóż na upieczony i ostudzony spód ciasta. Pianę posyp borówkami (moje były zamrożone) oraz pokrojoną w cząstki brzoskwinię – owoce lekko powciskaj w pianę, a następnie na wierzchu zetrzyj zamrożone ciasto.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz przez około 35 minut. Po upieczeniu ciasto ostudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Jak zwykle – cudowne!
Jak zwykle – cudowne!
Anula, dziękuję :)
Anula, dziękuję :)
ciasto super pieke drugi raz .zapomniałam o oleju do pianki czy mi wyjdzie
Ciasto rewelacja , tylko u mnie placek kruchy posmarowany czarna porzeczką, na piane truskawki (moze dziwna kombinacja ale to akurat miałam :-) i kruche na gorze biale z kakaowym . Super :-))
czy można do tego ciasta dodać mrożonych owoców?
czy można do tego ciasta dodać mrożonych owoców?
Co to jest jedno opakowanie borówek?
Jaka to ilość?a