Kruche ciasto z budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Na rozpoczęcie weekendu polecam przepis na kruche ciasto z owocami i budyniową pianką. Ciasto jest bardzo podobne do znanego już Pleśniaka, jednak do tego ciasta dodałam odrobinę cukru, a zamiast bezy – jest pianka budyniowa. Na tą modyfikację wpadłam, gdy jedna z czytelniczek pochwaliła się zdjęciem swojego ciasta z owocami i budyniem. Dziękuję Agnieszko za inspirację!

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką

Składniki  (forma 28×18 cm albo 25×25 cm):
Ciasto:

  • 340 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 200 g zimnego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g cukru pudru
  • 4 żółtek

Budyniowa pianka:

  • 4 białek
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego – bez cukru (może być waniliowy)
  • 1/2 szklanki oleju (dałam około 120 ml)

Oraz:

  • 1 opakowanie borówek (świeże lub mrożone)
  • 1 brzoskwinia
  • cukier puder do oprószenia

Kruche ciasto z owocami

Przygotowanie:
Ciasto: Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem oraz żółtka. Zagnieć ciasto i podziel na dwie części – 3/4 ciasta wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko dociśnij palcami i wstaw do lodówki, 1/4 ciasta zawiń w woreczek foliowy i włóż do zamrażalnika.

Przygotowanie kruchego ciasta

W tym czasie piekarnik rozgrzej do 190°C. Blaszkę z ciastem wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Następnie ciasto wystudź.

Budyniowa pianka: Gdy spód ciasta ostygnie, zacznij ubijać białka na sztywną pianę, następnie (cały czas miksując) dodawaj po łyżce cukier i cukier waniliowy. Zmniejsz obroty miksera i wsyp proszek budyniowy – miksuj przez chwilę, aby proszek połączył się z pianą. Na końcu (cały czas miksując) wlej cienką strużką olej i miksuj tylko do połączenia piany z olejem. Pianę przełóż na upieczony i ostudzony spód ciasta. Pianę posyp borówkami (moje były zamrożone) oraz pokrojoną w cząstki brzoskwinię – owoce lekko powciskaj w pianę, a następnie na wierzchu zetrzyj zamrożone ciasto.

Przygotowanie ciasta z owocami

Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz przez około 35 minut. Po upieczeniu ciasto ostudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Kruche ciasto z budyniową pianką

9 komentarzy

  1. Jak zwykle – cudowne!

  2. Jak zwykle – cudowne!

  3. najsmaczniejsze.pl

    Anula, dziękuję :)

  4. ciasto super pieke drugi raz .zapomniałam o oleju do pianki czy mi wyjdzie

  5. Ciasto rewelacja , tylko u mnie placek kruchy posmarowany czarna porzeczką, na piane truskawki (moze dziwna kombinacja ale to akurat miałam :-) i kruche na gorze biale z kakaowym . Super :-))

  6. czy można do tego ciasta dodać mrożonych owoców?

  7. czy można do tego ciasta dodać mrożonych owoców?

  8. Co to jest jedno opakowanie borówek?
    Jaka to ilość?a

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*