Ciasto bez jajek

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Tak bardzo chciało mi się ciasta, że postanowiłam je upiec mimo tego, że na zegarku było sporo po 23, a w lodówce nie było jajek. Można? Oczywiście, że tak. Co do godziny, to uważam, że jest to najlepsza pora na gotowanie i pieczenie, wtedy wszyscy śpią, nikt się nie krząta, nie prosi o picie, kanapkę czy cukiereczka ;) A ciasto czekoladowe z gruszkami, za to bez jajek też można upiec, można nawet zrezygnować z mleka i zastąpić je wodą, a masło na olej.

To ciasto jest idealne na jesienną aurę, zachęcam do pieczenia smacznego ciasta, które na drugi dzień jest jeszcze lepsze niż pierwszego – szkoda tylko, że jest już go tak mało. Smacznego!

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

Ciasto:

  • 3 gruszki
  • 260 g mąki (1 ½ szklanki)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 250 ml letniego mleka (albo wody)
  • 70 g roztopionego masła (można zamienić na 70 ml oleju)
  • 2 łyżki kakao
  • 1½ łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Krem:

  • 1 budyń czekoladowy
  • 400 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej (ale nie całkiem miękkiego)

Oraz:

  • prażone płatki migdałowe do dekoracji

Ciasto bez jajek

Przygotowanie:
Ciasto: W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i kakao), następnie dodaj mokre składniki (ocet, schłodzone rozpuszczone masło, letnie mleko) i ponownie zamieszaj – tylko do połączenia składników.
Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone gruszki (gruszki pokroiłam na ćwiartki, ale mogą być mniejsze kawałki).

Przygotowanie ciasta

Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto ostudź.
Krem: Większą część mleka zagotuj, w pozostałej części rozpuść cukier i proszek budyniowy, następnie przelej rozpuszczone składniki do gotującego się mleka. Budyń mieszaj, aż się zagotuje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Budyń odstaw do schłodzenia, pamiętając, aby od czasu do czasu dokładnie go wymieszać, aby nie powstał kożuszek (nie wstawiaj do lodówki). W tym czasie masło zmiksuj na puszystą masę, gdy zmieni swój kolor na jasno kremowy, zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawać po 1 łyżce schłodzonego budyniu.
Gdy krem będzie już gotowy, przełóż go na ciasto i wyrównaj.

Krem do ciasta

Wstaw do lodówki, aż krem stężeje, następnie wierzch ciasta udekoruj prażonymi płatkami migdałowymi i zielonymi listkami mięty albo melisy.

Ciasto z kremem budyniowym

Ciasto czekoladowe bez jajek

14 komentarzy

  1. Wygląda naprawdę fantastycznie :)

  2. Wygląda naprawdę fantastycznie :)

  3. Robię prawie identyczne, ale bez octu, zawsze mnie ratuje jak zabraknie jajek:D.
    Dziś właśnie takie piekę – z gruszkami:)

  4. Robię prawie identyczne, ale bez octu, zawsze mnie ratuje jak zabraknie jajek:D.
    Dziś właśnie takie piekę – z gruszkami:)

  5. Gin, dziękuję, też tak smakuje, zwłaszcza na drugi dzień :)
    Zufik, a bez octu jeszcze nie robiłam, będę musiała jak smakuje bez, a czekoladowe z gruszkami jest naj :)

  6. To które ja robię nie pochłania owoców na dno (zostają na wierzchu) a skoro jest soda to już chyba octu nie trzeba. Mam zamieszczoną wersję z malinami jeśli masz ochotę zobaczyć przepis.
    Niedługo zamieszczę to z gruszkami:)
    Pozdrawiam

  7. najsmaczniejsze.pl

    Gin, dziękuję, też tak smakuje, zwłaszcza na drugi dzień :)
    Zufik, a bez octu jeszcze nie robiłam, będę musiała jak smakuje bez, a czekoladowe z gruszkami jest naj :)

  8. To które ja robię nie pochłania owoców na dno (zostają na wierzchu) a skoro jest soda to już chyba octu nie trzeba. Mam zamieszczoną wersję z malinami jeśli masz ochotę zobaczyć przepis.
    Niedługo zamieszczę to z gruszkami:)
    Pozdrawiam

  9. Właśnie tworzę, ale wygląda super :)

  10. Właśnie tworzę, ale wygląda super :)

  11. Wszystko wyszło super (nawet był ocet winny) ale krem to nie bardzo smaczny – dałam Kasie – i czuć za bardzo margarynę wiec nie polecam robić tego kremu a poszukać inny przepis na krem . Ciasto super.

  12. Alcia, szkoda, że nie użyłaś zwykłego masła, bo krem jest pyszny – Kasia, to nie masło, dlatego czuć margarynę :(

  13. Wszystko wyszło super (nawet był ocet winny) ale krem to nie bardzo smaczny – dałam Kasie – i czuć za bardzo margarynę wiec nie polecam robić tego kremu a poszukać inny przepis na krem . Ciasto super.

  14. najsmaczniejsze.pl

    Alcia, szkoda, że nie użyłaś zwykłego masła, bo krem jest pyszny – Kasia, to nie masło, dlatego czuć margarynę :(

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*