Łosoś w sosie sojowym

Łosoś w sosie sojowym

Łosoś w sosie sojowym, nie potrzebuje zbyt długiego marynowania, nie ma też skomplikowanej listy składników, a jego pieczenie nie przekracza 15 minut. Bardzo lubię łososia, z którego można przygotować wiele pysznych i szybkich dań – taki właśnie jest ten przepis. Sami widzicie, że warto spróbować tego dania, zwłaszcza, jeśli cenicie swój czas. Smacznego!

Łosoś w sosie sojowym

Łosoś w sosie sojowym

Składniki:

  • ok. 400 g łososia
  • 60 ml syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku (albo świeżego)

Łosoś w sosie sojowym z imbirem

Przygotowanie:
Do naczynia wlej syrop klonowy oraz sos sojowy, dodaj imbir i wszystko dokładnie wymieszaj. Łososia opłucz, osusz i pokrój na cztery równe kawałki. Następnie obtocz je w marynacie i odstaw na około 30 minut.

Przygotowanie łososia

Łososia upiecz w piekarniku ustawiając go na najwyższym poziomie (najlepiej użyć funkcji grillowej) i piecz go przez około 12-15 minut – w trakcie pieczenia, polewaj go pozostałą marynatą. Łososia podawaj z ryżem oraz z sosem, który powstał po jego upieczeniu.

Losoś

6 komentarzy

  1. Uwielbiam łososie twój wygląda obłędnie. Zapraszam do siebie na konkurs.

  2. Uwielbiam łososie twój wygląda obłędnie. Zapraszam do siebie na konkurs.

  3. Zrobiłam, polecam :) Bardzo dobry łosoś :)

  4. Zrobiłam, polecam :) Bardzo dobry łosoś :)

  5. najsmaczniejsze.pl

    Agnieszko, dziękuję :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*