Łosoś w sosie sojowym, nie potrzebuje zbyt długiego marynowania, nie ma też skomplikowanej listy składników, a jego pieczenie nie przekracza 15 minut. Bardzo lubię łososia, z którego można przygotować wiele pysznych i szybkich dań – taki właśnie jest ten przepis. Sami widzicie, że warto spróbować tego dania, zwłaszcza, jeśli cenicie swój czas. Smacznego!
Łosoś w sosie sojowym
Składniki:
- ok. 400 g łososia
- 60 ml syropu klonowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka imbiru w proszku (albo świeżego)
Przygotowanie:
Do naczynia wlej syrop klonowy oraz sos sojowy, dodaj imbir i wszystko dokładnie wymieszaj. Łososia opłucz, osusz i pokrój na cztery równe kawałki. Następnie obtocz je w marynacie i odstaw na około 30 minut.
Łososia upiecz w piekarniku ustawiając go na najwyższym poziomie (najlepiej użyć funkcji grillowej) i piecz go przez około 12-15 minut – w trakcie pieczenia, polewaj go pozostałą marynatą. Łososia podawaj z ryżem oraz z sosem, który powstał po jego upieczeniu.
Uwielbiam łososie twój wygląda obłędnie. Zapraszam do siebie na konkurs.
Uwielbiam łososie twój wygląda obłędnie. Zapraszam do siebie na konkurs.
Zrobiłam, polecam :) Bardzo dobry łosoś :)
Zrobiłam, polecam :) Bardzo dobry łosoś :)
Agnieszko, dziękuję :)
Agnieszko, dziękuję :)