Ciasto z bezą

Ciasto kruche z owocami i bezą

Ciasto kruche z owocami i bezą jest w sam raz na upalne lato. Nie dodawałam zbyt wiele cukru, za to ma sporo owoców, dzięki którym jest troszkę kwaskowate. Jeśli lubicie tego typu ciasta, to polecam również przepis na Pleśniaka z czerwonymi porzeczkami i Skubaniec z truskawkami i rabarbarem. Smacznego!

Ciasto kruche z owocami i bezą

Ciasto kruche z owocami i bezą

Składniki (forma 30×40):
Kruche ciasto:

  • 420 g mąki (2,5 szklanki)
  • 5 żółtka
  • 250 g zimnego masła
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

  • 5 białek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 150 g malin
  • 150 g jeżyn
  • 100 g jagód
  • 100 g borówek

Ciasto kruche z owocami

Przygotowanie:
Ciasto: W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka i posiekane masło. Wyrób ciasto na jednolita masę, następnie podziel na dwie części (jedna mniejsza, druga dwa razy większa). Tą większą częścią wyłóż dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotowanie ciasta

Beza: Do białek dodaj szczyptę soli, następnie w trakcie ubijania piany dodawaj po jednej łyżce cukru, na końcu dodaj cukier waniliowy i miksuj jeszcze przez chwilę (w sumie miksowałam około 5 minut).

Przygotowanie bezy

Na wyłożone ciasto wysyp umyte i osuszone owoce, następnie przełóż pianę na owoce i pokrusz pozostałym mniejszym kawałkiem ciasta.

Ciasto kruche

Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 45 minut.

Ciasto z bezą

35 komentarzy

  1. Nazwa bloga jest tak wymowna, a tytuł posta pasuje do nazwy. Nic tylko się oblizać na sam widok. Ślicznie i smakowicie prezentujesz to ciasto. Pysznie tu i miło. Pozdrawiam, Krys

  2. Pyszne ciacho :) Najbardziej podoba mi się to owocowe nadzienie… aż ślinka cieknie !

  3. Nazwa bloga jest tak wymowna, a tytuł posta pasuje do nazwy. Nic tylko się oblizać na sam widok. Ślicznie i smakowicie prezentujesz to ciasto. Pysznie tu i miło. Pozdrawiam, Krys

  4. Kulinarny Zenit

    Pyszne ciacho :) Najbardziej podoba mi się to owocowe nadzienie… aż ślinka cieknie !

  5. Bardzo lubię wszystkie ciasta z owocami, a to wygląda bardzo apetycznie!

  6. Bardzo lubię wszystkie ciasta z owocami, a to wygląda bardzo apetycznie!

  7. Witam:) Mam pytanko;-) Czy mogą być mrożone owoce?

  8. Witam:) Mam pytanko;-) Czy mogą być mrożone owoce?

  9. Magda, mrożone owoce puszczają dużo soków. Gdybym miała zaryzykować i je dodać do ciasta, to dodałabym zamrożone i od razu wstawiłabym do piekarnika.

  10. najsmaczniejsze.pl

    Magda, mrożone owoce puszczają dużo soków. Gdybym miała zaryzykować i je dodać do ciasta, to dodałabym zamrożone i od razu wstawiłabym do piekarnika.

  11. Czy ciasto ma być zrobione bez cukru, czy jest jakiś błąd w przepisie?

  12. Czy ciasto ma być zrobione bez cukru, czy jest jakiś błąd w przepisie?

  13. Magda, ciasto jest bez cukru. Beza jest wystarczająco słodka.

  14. najsmaczniejsze.pl

    Magda, ciasto jest bez cukru. Beza jest wystarczająco słodka.

  15. Uwielbiam ciasta z dużą ilością bezy i owoców :) Twoje wygląda przepysznie! Szkoda, że nie bierzesz udziału na najładniejsze zdjęcie na Wykrywaczu smaku bo chętnie zagłosowałabym na nie :)

  16. Konkurs czekoladowy :(

  17. Doroto, dziękuję za miłe słowa. Ciasto jest przepyszne, polecam je na każda okazję :) A co do konkursu – zastanowię się :) Może dodam budyń czekoladowy, albo upiekę coś specjalnego na tę okazję :)

  18. Uwielbiam ciasta z dużą ilością bezy i owoców :) Twoje wygląda przepysznie! Szkoda, że nie bierzesz udziału na najładniejsze zdjęcie na Wykrywaczu smaku bo chętnie zagłosowałabym na nie :)

  19. Konkurs czekoladowy :(

  20. najsmaczniejsze.pl

    Doroto, dziękuję za miłe słowa. Ciasto jest przepyszne, polecam je na każda okazję :) A co do konkursu – zastanowię się :) Może dodam budyń czekoladowy, albo upiekę coś specjalnego na tę okazję :)

  21. ciasto wygląda przepięknie! dziś robię podobne.polecam posypać kruche ciasto, przed ułożeniem owoców, bułką tartą. owoce nie puszczą wtedy tyle wody i nie wsiąknie ona w ciasto.

  22. ciasto wygląda przepięknie! dziś robię podobne.polecam posypać kruche ciasto, przed ułożeniem owoców, bułką tartą. owoce nie puszczą wtedy tyle wody i nie wsiąknie ona w ciasto.

  23. Robiłam przepyszne!! Inne owoce ale efekt tak samo smaczny. Przede wszystkim spód ciasta cienki, co mi osobiście bardzo odpowiada, ponieważ dominują owoce i pianka a nie smak cista, POLECAM!!

  24. Wszystko według przepisu 👌🏼 kompot w zestawie

  25. Już chyba łatwiejszego ciasta nie ma. Tu nie można nic popsuć, chyba, że zamiast świeżych owoców były mrożone – to nic dziwnego, że tak wyszło.

  26. Już chyba łatwiejszego ciasta nie ma. Tu nie można nic popsuć, chyba, że zamiast świeżych owoców były mrożone – to nic dziwnego, że tak wyszło.

  27. Wlasnie upieklam. Na moim ciescie nie ma piany. Cala piana wsiakla w owoce i nie ma zadnej bezy. Ciasto jest smaczne ale dalam cukru do ciasta. Wydaje mi sie ze byloby malo slodkie gdybym tego nie zrobila.

  28. Wlasnie upieklam. Na moim ciescie nie ma piany. Cala piana wsiakla w owoce i nie ma zadnej bezy. Ciasto jest smaczne ale dalam cukru do ciasta. Wydaje mi sie ze byloby malo slodkie gdybym tego nie zrobila.

  29. Źle zrobiłaś to że nie dasz cukru do ciasta nie znaczy że nie będzie słodkie będzie i to bardzo mi zawsze wychodzi

  30. Moim zdaniem za dużo cukru. Do ciasta nigdy nie daję cukru, tylko do piany – nigdy nie opadła, a robiłam już sporo tego typu ciast.

  31. Mrożone owoce zamierza zżelowac galaretka. Czy w jakis sposob zmieni to czas pieczenia ciasta ? Jesli tak , to jak :)

  32. Czy ta mniejsza część trzeba dać do lodówki na godzinę

  33. Ciasto naprawdę pyszne ja dałam mieszankę owocową leśnych owoców mrożone i wyszło super pianka też perfekcyjna.

  34. Mozna dodac mrozone owoce, (ja dodalam mrozone maliny) tylko ciasto nalezy posypac wczesniej bulka tarta, ktora wchlonie wilgoc. Ja dodatkowo mrozone maliny obtoczylam w drobnym cukrze i wyszlo idealne. Pieklam od razu po ulozeniu skladnikow. Kolejne moje ulubione ciasto ! Polecam!

  35. Acha chcialam dodac ze ciasto bedzie slodkie nawet jesli nie bedzie cukru w spodzie i kruszonce. Zupelnie jest to nieodczuwalne.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*