Kotlety z łososia to moje nowe odkrycie, są łatwe w przygotowaniu, szybko się je smaży, a jeszcze szybciej znikają z talerzy. Kotlety te można podawać na ciepło i podać na przykład ze świeżymi gotowanymi ziemniakami, albo na zimno, jako dodatek do bułki ze świeżymi warzywami. Smacznego!
Kotlety z łososia
Składniki:
- 500 g łososia
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól (nie dodawaj, gdy łosoś jest słony)
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Łososia dokładnie umyj i osusz, jeśli posiada oście usuń je. Rybę bardzo drobno posiekaj ostrym nożem, następnie dodaj zioła, sól (jeśli jest to konieczne), świeżo mielony czarny pieprz, gałkę muszkatołową, bułkę tartą oraz jajko.
Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i uformuj w kotleciki.
Kotlety obtocz w bułce tartej, lekko spłaszcz i smaż na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony, aż kotlety się zarumienią