Skubaniec

Pleśniak z czerwonymi porzeczkami

Zapraszam na pyszne ciasto zwane przez niektórych pleśniakiem, a przez innych skubańcem. Pleśniak z czerwonymi porzeczkami wyszło idealne, pyszne, a słodka beza świetnie komponuje się z lekko kwaskowatymi porzeczkami. Ciasto z czerwoną porzeczką jest idealne na obecne upały.
W tym cieście jednego tylko żałuję – że ciasta nie zrobiłam z podwójnej porcji, a mogłam, bo miałam wszystkie potrzebne składniki.
Skubaniec

Pleśniak z czerwonymi porzeczkami

Składniki (forma ok. 20×30 cm):
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 kostka masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1½ łyżki kakao

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru

Oraz:

  • 200 g czerwonych porzeczek
  • 100 g jagód

Pleśniak z owocamiPrzygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia ugnieść z masłem i żółtkami. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść ciasto.
Pleśniak na kruchym cieścieJednym kawałkiem (jasnym) wyłożyć dno formy. Zapiec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Następnie posypać porzeczkami i jagodami, na nią posypać kruszonkę z ciemnego ciasta. Ubić białka z cukrem i wyłożyć na warstwę ciemnej kruszonki. Wierzch posypać kruszonką jasną.
Pleśniak z owocamiPiec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Pleśniak z jagodami

Czerwone porzeczki

28 komentarzy

  1. ale niesmakowicie wygląda! częstuję się

  2. Najlepsze ciasto na lato ! Uwielbiam:)

  3. bosko wygląda!! :)

  4. ale niesmakowicie wygląda! częstuję się

  5. Najlepsze ciasto na lato ! Uwielbiam:)

  6. mojetworyprzetwory

    Wygląda wspaniale! Przepiękny pleśniak, ja czekam na czarną porzeczkę;)

  7. bosko wygląda!! :)

  8. mojetworyprzetwory

    Wygląda wspaniale! Przepiękny pleśniak, ja czekam na czarną porzeczkę;)

  9. idealny wyglada cudownie.

  10. Antenka, zapraszam na ostatni kawałeczek :)
    Majana, zgadzam się w 100% :D
    Zauberi, dziękuję ;)
    Mojetworyprzetwory, dziękuję, a z czarną Pleśniak też pewnie jest pyszna, jak tylko je zdobędę – od razu upiekę właśnie te ciasto :D
    Bernadeta, dziękuję :)

  11. idealny wyglada cudownie.

  12. najsmaczniejsze.pl

    Antenka, zapraszam na ostatni kawałeczek :)
    Majana, zgadzam się w 100% :D
    Zauberi, dziękuję ;)
    Mojetworyprzetwory, dziękuję, a z czarną Pleśniak też pewnie jest pyszna, jak tylko je zdobędę – od razu upiekę właśnie te ciasto :D
    Bernadeta, dziękuję :)

  13. Dziewczyny pomocy !! :(
    piana z białka ubiła mi się na rzadko i nie wiem co teraz a wlałam to do blachy z ciastem czy te ciasto mi się wogóle zrobi??:(:( czy mogę jeszcze coś zrobić?

  14. Nikoletka, szkoda, że piana nie wyszła, pewnie było tam odrobinę żółtka :( ciasto upiecze się, ale nie będziesz miała takiej pianki (bezy) jak na zdjęciu :( ciasto możesz upiec, białko się zetnie, albo druga opcja – ostrożnie wylać piankę i ubić pianę z nowych białek .
    Trzymam kciuki.

  15. Wylałam tą pianę i już nowej nie robiłam.Niestety nie będzie takie dobre , ale mam nadzieję że nie najgorsze :):) Dziękuję za pomoc

  16. Ciekawa jestem , czy z tego się nie zrobi zakalec hmm…:)

  17. Nikoletka, zakalce też są dobre :) szkoda, że wylałaś piankę, ona by się ścięła, byłam ciekawa efektu końcowego ) daj znać jak smakuje bez pianki :)

  18. Dziewczyny pomocy !! :(
    piana z białka ubiła mi się na rzadko i nie wiem co teraz a wlałam to do blachy z ciastem czy te ciasto mi się wogóle zrobi??:(:( czy mogę jeszcze coś zrobić?

  19. najsmaczniejsze.pl

    Nikoletka, szkoda, że piana nie wyszła, pewnie było tam odrobinę żółtka :( ciasto upiecze się, ale nie będziesz miała takiej pianki (bezy) jak na zdjęciu :( ciasto możesz upiec, białko się zetnie, albo druga opcja – ostrożnie wylać piankę i ubić pianę z nowych białek .
    Trzymam kciuki.

  20. Wylałam tą pianę i już nowej nie robiłam.Niestety nie będzie takie dobre , ale mam nadzieję że nie najgorsze :):) Dziękuję za pomoc

  21. Ciekawa jestem , czy z tego się nie zrobi zakalec hmm…:)

  22. najsmaczniejsze.pl

    Nikoletka, zakalce też są dobre :) szkoda, że wylałaś piankę, ona by się ścięła, byłam ciekawa efektu końcowego ) daj znać jak smakuje bez pianki :)

  23. Ja zrobiłam tylko nie wyszło mi tak jak na obrazku tak jakbym miała za mało piany. Smakuje dobrze :)

  24. Wiecie , ogólnie każdy był zadowolony każdemu smakowało:):) lecz niestety było cieniutkie :) nie umiem widocznie dobrze ubić piany :)Było Smaczne :):) Dziękuję za przepis

  25. Ja zrobiłam tylko nie wyszło mi tak jak na obrazku tak jakbym miała za mało piany. Smakuje dobrze :)

  26. Wiecie , ogólnie każdy był zadowolony każdemu smakowało:):) lecz niestety było cieniutkie :) nie umiem widocznie dobrze ubić piany :)Było Smaczne :):) Dziękuję za przepis

  27. Hej, a ile cukru należy dodać do białek? Bo nie mogę znaleźć albo nie widzę :(
    Pozdrawiam!

  28. Hej, a ile cukru należy dodać do białek? Bo nie mogę znaleźć albo nie widzę :(
    Pozdrawiam!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*