Sernik na zimno z malinami

Sernik na zimno z galaretką malinową

Pozostaję przy temacie serników. Tym razem przygotowałam sernik na zimno z galaretką malinową, który z pewnością przyda się na ciepłe wiosenne i letnie dni. Ciasto jest delikatnie, lekko słodkie, a malinowa galaretka wyśmienicie komponuje się z masą śmietankową. Smacznego!

Sernik na zimno z galaretką malinowąSkładniki:
Biszkopt:

  • 1 jajko
  • 30 g drobnego cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka kakao (3 g)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:

  • 300 g schłodzonej śmietanki 30 %
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 2 czubate łyżki żelatyny

Galaretka malinowa:

  • 550 g mrożonych malin (mogą być świeże)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki malinowe (2 galaretki na 500 ml płynu – u mnie wyszło 330 ml musu malinowego + 170 ml gorącej wody)

Sernik z galaretką malinową

Przygotowanie:

Biszkopt: Jajko ubij na puszystą jasną piankę, następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao – miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Następnie biszkopt ostudź, delikatnie wyjmij z formy, odklej papier do pieczenia, a blaszkę wyłóż folią spożywczą, po czym ponownie włóż biszkopt.

Biszkopt kakaowy

Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę ubij na puszysta masę, następnie dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj, dodaj cukier puder i wymieszaj. Żelatynę rozpuść w 6 łyżkach gorącej wody a następnie letnią wlej do masy śmietankowej i dokładnie wymieszaj.
Masę śmietankową przełóż na ciemny biszkopt, wyrównaj. Blaszkę wstaw do lodówki.

Masa smietankowa

Galaretka malinowa: Zamrożone maliny wrzucić do garnuszka (maliny wcześniej rozmrożone, albo świeże, nie trzeba podsmażać) i chwilę podsmażaj, zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby przecier oddzielić od pestek. Do musu dodaj cukier puder i wymieszaj.
Zagotuj około 150 ml wody (u mnie 170) i rozmieszaj w nich dwie galaretki malinowe, następnie przelej ją do musu malinowego i dokładnie wymieszaj.
Lekko tężejącą galaretkę malinową delikatnie przelej na masę śmietankową.

Galaretka malinowa

Przygotowany sernik ostrożnie wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia – wystarczą 2-3 godziny (trzymałam całą noc).

Sernik na zimno z malinami

23 komentarze

  1. uwielbiam serniki na zimno, kojarzą mi się ze słonecznymi popołudniami :-)

  2. Bardzo ładnie wygląda. Ja też lubię serniki na zimno, kojarzą mi się z dzieciństwem, moja mama je często robiła właśnie w letnie dni.

  3. wygląda niesamowicie! kusisz…

  4. uwielbiam serniki na zimno, kojarzą mi się ze słonecznymi popołudniami :-)

  5. DZiękuję za kolejny wspaniały przepis. Dzięki Twoim przepisom staje sie powoli fanką kuchni, choć do tej pory byłam typowym leniuchem – byle szybko i bez specjalnego wysiłku. Najczęściej półprodukty. A teraz ….proszę droga rodzino podziwiać mój kunszt. Wygląda ten sernik przesmakowicie!

  6. Wypasiony, super, extra!!!! Naprawdę ślinka cieknie!!!

  7. Bardzo ładnie wygląda. Ja też lubię serniki na zimno, kojarzą mi się z dzieciństwem, moja mama je często robiła właśnie w letnie dni.

  8. wygląda niesamowicie! kusisz…

  9. DZiękuję za kolejny wspaniały przepis. Dzięki Twoim przepisom staje sie powoli fanką kuchni, choć do tej pory byłam typowym leniuchem – byle szybko i bez specjalnego wysiłku. Najczęściej półprodukty. A teraz ….proszę droga rodzino podziwiać mój kunszt. Wygląda ten sernik przesmakowicie!

  10. Wypasiony, super, extra!!!! Naprawdę ślinka cieknie!!!

  11. Cudowny ! :)

  12. Jestem zdecydowanie na : Tak! :)

  13. Jestem zdecydowanie na : Tak! :)

  14. tydzień temu natrafiłam na tą stronkę i muszę się przyznać, że nie lubię serników na zimo. jednak jak zobaczyłam ten sernik to zaczęłam się ślinić i postanowiłam go zrobić!!! biszkopt pierwszy raz mi nie wyszedł, ale to moja zguba-dopóki nie zrobię biszkopt na oko to mi dopóty mi nie wychodzi; zrobiłam drugi, nie znalazłam mascarpone, ale za to dałam twarożek o podobnej konsystencji i wyszedł taki pyszny, że mój mąż schował się z całą tortownicą w pokoju. ;) dziękuję za umieszczanie przepisów i na pewno będę z nich korzystać.

  15. tydzień temu natrafiłam na tą stronkę i muszę się przyznać, że nie lubię serników na zimo. jednak jak zobaczyłam ten sernik to zaczęłam się ślinić i postanowiłam go zrobić!!! biszkopt pierwszy raz mi nie wyszedł, ale to moja zguba-dopóki nie zrobię biszkopt na oko to mi dopóty mi nie wychodzi; zrobiłam drugi, nie znalazłam mascarpone, ale za to dałam twarożek o podobnej konsystencji i wyszedł taki pyszny, że mój mąż schował się z całą tortownicą w pokoju. ;) dziękuję za umieszczanie przepisów i na pewno będę z nich korzystać.

  16. Kucharska:), dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że sernik posmakował :)

  17. najsmaczniejsze.pl

    Kucharska:), dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że sernik posmakował :)

  18. Dzisiaj wpadł mi w ręce twój przepis.
    Mam pytanie odnośnie malin , jeśli nie uda mi się kupić mrożonych czy można zastąpić innymi owocami ?
    Pozdrawiam Basia

  19. Dzisiaj wpadł mi w ręce twój przepis.
    Mam pytanie odnośnie malin , jeśli nie uda mi się kupić mrożonych czy można zastąpić innymi owocami ?
    Pozdrawiam Basia

  20. ciasto polecam z wiśniami :) Ponieważ nie mogłam zdobyć nigdzie w okolicy malin (nawet tych mrożonych) postanowiłam spróbować z wiśniami. Moi chłopcy byli zachwyceni ;) Troszeczkę kwaśniejsze wychodzi ze względu na smak wiśni.
    P.S. przepisy masz nie z tej ziemi <3

  21. Zrobilam dwa jeden z malinami a drugi z brzoskwinia. Super przepis ale moje tortownice sa dosyc duze i moglo sie zmiescic wiecej masy serowej. Nie lubie piec biszkoptu wiec spod zrobilam z mielonych biszkoptow zmieszanych z nutella. Pycha. Super przepis.

  22. Rozkosz do pięt

    Exstra był pyszny

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*