Pozostaję przy temacie serników. Tym razem przygotowałam sernik na zimno z galaretką malinową, który z pewnością przyda się na ciepłe wiosenne i letnie dni. Ciasto jest delikatnie, lekko słodkie, a malinowa galaretka wyśmienicie komponuje się z masą śmietankową. Smacznego!
- 1 jajko
- 30 g drobnego cukru
- 25 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka kakao (3 g)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
- 300 g schłodzonej śmietanki 30 %
- 300 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 2 czubate łyżki żelatyny
Galaretka malinowa:
- 550 g mrożonych malin (mogą być świeże)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki malinowe (2 galaretki na 500 ml płynu – u mnie wyszło 330 ml musu malinowego + 170 ml gorącej wody)
Przygotowanie:
Biszkopt: Jajko ubij na puszystą jasną piankę, następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao ? miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Następnie biszkopt ostudź, delikatnie wyjmij z formy, odklej papier do pieczenia, a blaszkę wyłóż folią spożywczą, po czym ponownie włóż biszkopt.
Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę ubij na puszysta masę, następnie dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj, dodaj cukier puder i wymieszaj. Żelatynę rozpuść w 6 łyżkach gorącej wody a następnie letnią wlej do masy śmietankowej i dokładnie wymieszaj.
Masę śmietankową przełóż na ciemny biszkopt, wyrównaj. Blaszkę wstaw do lodówki.
Galaretka malinowa: Zamrożone maliny wrzucić do garnuszka (maliny wcześniej rozmrożone, albo świeże, nie trzeba podsmażać) i chwilę podsmażaj, zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby przecier oddzielić od pestek. Do musu dodaj cukier puder i wymieszaj.
Zagotuj około 150 ml wody (u mnie 170) i rozmieszaj w nich dwie galaretki malinowe, następnie przelej ją do musu malinowego i dokładnie wymieszaj.
Lekko tężejącą galaretkę malinową delikatnie przelej na masę śmietankową.
Przygotowany sernik ostrożnie wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia – wystarczą 2-3 godziny (trzymałam całą noc).
uwielbiam serniki na zimno, kojarzą mi się ze słonecznymi popołudniami :-)
Bardzo ładnie wygląda. Ja też lubię serniki na zimno, kojarzą mi się z dzieciństwem, moja mama je często robiła właśnie w letnie dni.
wygląda niesamowicie! kusisz…
uwielbiam serniki na zimno, kojarzą mi się ze słonecznymi popołudniami :-)
DZiękuję za kolejny wspaniały przepis. Dzięki Twoim przepisom staje sie powoli fanką kuchni, choć do tej pory byłam typowym leniuchem – byle szybko i bez specjalnego wysiłku. Najczęściej półprodukty. A teraz ….proszę droga rodzino podziwiać mój kunszt. Wygląda ten sernik przesmakowicie!
Wypasiony, super, extra!!!! Naprawdę ślinka cieknie!!!
Bardzo ładnie wygląda. Ja też lubię serniki na zimno, kojarzą mi się z dzieciństwem, moja mama je często robiła właśnie w letnie dni.
wygląda niesamowicie! kusisz…
DZiękuję za kolejny wspaniały przepis. Dzięki Twoim przepisom staje sie powoli fanką kuchni, choć do tej pory byłam typowym leniuchem – byle szybko i bez specjalnego wysiłku. Najczęściej półprodukty. A teraz ….proszę droga rodzino podziwiać mój kunszt. Wygląda ten sernik przesmakowicie!
Wypasiony, super, extra!!!! Naprawdę ślinka cieknie!!!
Cudowny ! :)
Cudowny ! :)
Jestem zdecydowanie na : Tak! :)
Jestem zdecydowanie na : Tak! :)
tydzień temu natrafiłam na tą stronkę i muszę się przyznać, że nie lubię serników na zimo. jednak jak zobaczyłam ten sernik to zaczęłam się ślinić i postanowiłam go zrobić!!! biszkopt pierwszy raz mi nie wyszedł, ale to moja zguba-dopóki nie zrobię biszkopt na oko to mi dopóty mi nie wychodzi; zrobiłam drugi, nie znalazłam mascarpone, ale za to dałam twarożek o podobnej konsystencji i wyszedł taki pyszny, że mój mąż schował się z całą tortownicą w pokoju. ;) dziękuję za umieszczanie przepisów i na pewno będę z nich korzystać.
tydzień temu natrafiłam na tą stronkę i muszę się przyznać, że nie lubię serników na zimo. jednak jak zobaczyłam ten sernik to zaczęłam się ślinić i postanowiłam go zrobić!!! biszkopt pierwszy raz mi nie wyszedł, ale to moja zguba-dopóki nie zrobię biszkopt na oko to mi dopóty mi nie wychodzi; zrobiłam drugi, nie znalazłam mascarpone, ale za to dałam twarożek o podobnej konsystencji i wyszedł taki pyszny, że mój mąż schował się z całą tortownicą w pokoju. ;) dziękuję za umieszczanie przepisów i na pewno będę z nich korzystać.
Kucharska:), dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że sernik posmakował :)
Kucharska:), dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że sernik posmakował :)
Dzisiaj wpadł mi w ręce twój przepis.
Mam pytanie odnośnie malin , jeśli nie uda mi się kupić mrożonych czy można zastąpić innymi owocami ?
Pozdrawiam Basia
Dzisiaj wpadł mi w ręce twój przepis.
Mam pytanie odnośnie malin , jeśli nie uda mi się kupić mrożonych czy można zastąpić innymi owocami ?
Pozdrawiam Basia
ciasto polecam z wiśniami :) Ponieważ nie mogłam zdobyć nigdzie w okolicy malin (nawet tych mrożonych) postanowiłam spróbować z wiśniami. Moi chłopcy byli zachwyceni ;) Troszeczkę kwaśniejsze wychodzi ze względu na smak wiśni.
P.S. przepisy masz nie z tej ziemi <3
Zrobilam dwa jeden z malinami a drugi z brzoskwinia. Super przepis ale moje tortownice sa dosyc duze i moglo sie zmiescic wiecej masy serowej. Nie lubie piec biszkoptu wiec spod zrobilam z mielonych biszkoptow zmieszanych z nutella. Pycha. Super przepis.
Exstra był pyszny