Zapraszam na pyszne danie jednogarnkowe, które samo się gotuje. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do brytfanki, wstawić do rozgrzanego piekarnika na godzinę… i danie jest gotowe. Nie trzeba stać, mieszać, doglądać…, a zaoszczędzony czas można poświęcić na zabawę z dzieckiem, przygotowanie pysznego deseru, albo wypić dobrą kawę czytając dawno zaczętą książkę. Zachęcam do gotowania takich pysznych dań – są najlepsze. Smacznego!
Składniki:
– 4 duże udka kurczaka
– 800 g ziemniaków
– 1 duża cebula
– 200 g pieczarek
– 2 gałązki pomidorków koktajlowych
– sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
– zestaw ziół i przypraw Kamis (czosnek, papryka, tymianek, rozmaryn, kolendra)
– świeży rozmaryn
– oliwa
Przygotowanie:
Przygotuj mieszankę przypraw i ziół (sól morska, świeżo mielony pieprz, czosnek oraz połową porcji papryki, rozmarynu, tymianku, kolendry). Kurczaka umyj i osusz. Następnie natrzyj oliwą i oprósz mieszaną przygotowany wcześniej przypraw. Odstaw na około godzinę do lodówki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na ćwiartki i umieść w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obierz i pokrój w piórka, ułóż na ziemniakach. Pieczarki obierz i pokrój w ćwiartki ? ułóż na ziemniakach i cebuli, oprósz solą. Przyprawionego kurczaka połóż w brytfannie, posyp listkami rozmarynu, na wierzchu połóż pomidorki na gałązkach. Przykryj brytfannę.
Kurczaka z warzywami piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 60 minut, następnie zwiększ temperaturę do 200°C, zdejmij pokrywkę z brytfanny i piecz kolejne 20 minut, aż skóra kurczaka się zarumieni.
Co zrobic gdy ziemniaki po 1:20 nadal sa surowe ?
Co zrobic gdy ziemniaki po 1:20 nadal sa surowe ?
Ola przed pieczeniem ugotuj ziemniaki tak zeby nie byly do konca ugotowane :)
Ja wlałam na dno naczynia żaroodpornego trochę wody. Nawet się zdziwiłam, że w przepisie czegoś takiego nie ma, bo zawsze tak robię przy pieczeniu mięsa. No i wszystko wyszło :)
Albo pociać ziemniaki bardzo drobno (1/8) albo chwilę pogdotować przed pieczeniem (ja gotowałam 10 minut of zagotowania wody)
Albo pociać ziemniaki bardzo drobno (1/8) albo chwilę pogdotować przed pieczeniem (ja gotowałam 10 minut of zagotowania wody)
LOL przypalone pomidorki, z galazkami, ktore sa TRUJACE i nie wolno ich gotowac, smazyc, czesci zielone nalezy zawsze dokladnie z pomidora usunac, a mieso jak widze ledow upieczone z wierzchu, wyraznie jasne, surowe dalej. Nieapetycznie to wyglada bardzo. Kurczak musi byc ciemny, chrupiacy, zlocisty, a nie zolto-rozowy.