Lasagne wegetariańska

Lasagne wegetariańska

Uwielbiam lasagne. Tym razem postanowiłam zrobić lasagne bez mięsa – taki lekki i zdrowy obiad. Szczerze mówiąc, średnio widziałam ten obiad. Nie sądziłam, że można się najeść samymi warzywami i makaronem, jestem przyzwyczajona do mięsa.
Już w trakcie przygotować wszystko pięknie pachniało, a po wyjęciu z piekarnika nie mogłam się doczekać, kiedy ją skosztuję.
Lasagne wyszła pyszna, wszystkie składniki połączyły się idealnie. Smakowała nam i jak tylko upoluję ładnego bakłażana, będzie powtórka. Tym bardziej, że dzieciom również smakowała i prosiły o dokładkę.
Utwierdziłam się w przekonaniu, że bez ciężkiego sosu beszamelowego, a nawet bez mięsa można się obyć. Polecam!.

Lasagne z warzywamiSkładniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie albo 1 średnia
  • 2 duże pomidory albo 1 puszka posiekanych pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 łodygi bazylii
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 12 płatów Lasagne
  • 2-3 kulki Mozzarelli
  • 250 g sera Cheddar
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • olej

Lasagne wegetariańskaPrzygotowanie:
Warzywa umyć i osuszyć (oprócz cebuli).
WarzywaBakłażana pokroić wzdłuż na plastry, cukinię pokroić na talarki. Posolić i odstawić na kilka minut.Bakłażan i cukinia Cebulę obrać i posiekać w kostkę., marchew obrać i zetrzeć na tarce, pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać marchewkę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory, posiekany rozmaryn (bez gałązki), przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać (gotować) około 15 minut.
Bakłażan i cukinię osuszyć papierowym ręcznikiem i podsmażyć kilka minut na rozgrzanej patelni, uważając aby warzywa się nie przypaliły.
Bazylię umyć i osuszyć. Ser Cheddar zetrzeć na tarce, Mozzarellę pokroić na plastry.
Płaty Lasagne zanurzyć we wrzącej osolonej wodzie, gotować na półmiękko (gotowałam po 3 płaty). Ugotowane trzy płaty ułożyć w brytfance, posmarować je sosem pomidorowym, ułożyć bakłażany i cukinię, ser i listki bazylii.
Lasagne z bakłażanem i cukinią

Lasagne z mozzarelląCzynność powtarzać do ostatniej warstwy makaronu, którą przykryć samym serem Cheddar i Mozzarellą.
Lasagne z gotowanymi płatami Lasagne piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Lasagne bez mięsa

A tu znajdziecie Przepis na lasagne.

27 komentarzy

  1. Smakowita! Ja to lubię bezmięsne, mięsne też, ale moi chłopcy to zdecydowanie z mięskiem.
    Pysznie wygląda na zdjeciach, mniam:)
    Pozdrowienia

  2. Wow! jestem absolutną fanką lazanii wegetariańskiej, robię ją dość często, ale muszę się przyznać że nigdy nie wyglądała tak smakowicie jak Twoja! Jak Ty to robisz?

  3. Smakowita! Ja to lubię bezmięsne, mięsne też, ale moi chłopcy to zdecydowanie z mięskiem.
    Pysznie wygląda na zdjeciach, mniam:)
    Pozdrowienia

  4. Wow! jestem absolutną fanką lazanii wegetariańskiej, robię ją dość często, ale muszę się przyznać że nigdy nie wyglądała tak smakowicie jak Twoja! Jak Ty to robisz?

  5. Uwielbiam lasagne!, ale jeszcze nigdy nie jadłam jej w wersji bez mięsa. Muszę koniecznie wypróbować. Mniam!

  6. Proste Przepisy Kulinarne

    Uwielbiam lasagne!, ale jeszcze nigdy nie jadłam jej w wersji bez mięsa. Muszę koniecznie wypróbować. Mniam!

  7. Wygląda smakowicie. Spróbuję kiedyś zrobić (tylko remont się musi skończyć :D). A od siebie polecam wersję ze szpinakiem – też pyszne.

  8. Wygląda smakowicie. Spróbuję kiedyś zrobić (tylko remont się musi skończyć :D). A od siebie polecam wersję ze szpinakiem – też pyszne.

  9. Super, musze sprobowac wlasnie zajadam sie twoim kurczakiem curry z cukinia i ryzem :) PS. Odnośnik poniżej jest do lasagne z miesem mielonym a z kurczakiem jest tutak jesli dobrze znalazlam : https://najsmaczniejsze.pl/2009/06/lasagne-z-kurczakiem-i-pieczarkami/ :*

  10. Super, musze sprobowac wlasnie zajadam sie twoim kurczakiem curry z cukinia i ryzem :) PS. Odnośnik poniżej jest do lasagne z miesem mielonym a z kurczakiem jest tutak jesli dobrze znalazlam : https://najsmaczniejsze.pl/2… :*

  11. :) Super przepis :) Dziś skorzystałam, ponieważ nie miałam rozmarynu, a bazylię tylko suszoną, do sosu dołożyłam przyprawę marokańską (domowej roboty) i świeżo rozgniecioną kolendrę, świeżą siekaną pietruszkę oraz odrobinę soku z cytryny i wyszło boskie! :) Zrezygnowałam z sera żółtego mozarella wystarczyła.
    Pozdrawiam

  12. :) Super przepis :) Dziś skorzystałam, ponieważ nie miałam rozmarynu, a bazylię tylko suszoną, do sosu dołożyłam przyprawę marokańską (domowej roboty) i świeżo rozgniecioną kolendrę, świeżą siekaną pietruszkę oraz odrobinę soku z cytryny i wyszło boskie! :) Zrezygnowałam z sera żółtego mozarella wystarczyła.
    Pozdrawiam

  13. Rewelacja! Miałam okazję wczoraj się nią objeść! Pycha!!!!!!!!!

  14. Rewelacja! Miałam okazję wczoraj się nią objeść! Pycha!!!!!!!!!

  15. Niesamowite !!!!!!!!!!!!! Zrobilam juz drugi raz i jeszcze lepsza niz za pierwszym razem!!!!!

  16. Niesamowite !!!!!!!!!!!!! Zrobilam juz drugi raz i jeszcze lepsza niz za pierwszym razem!!!!!

  17. Jako, że jestem wegetarianką to od razu po ujrzeniu tego przepisu wyruszyłam po składniki bo wydał mi się godny uwagi. Nie pomyliłam się!!! To Lasagne jest najlepsze jakie jadłam w swoim życiu! Rozmaryn nadaje tej potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu! Szczerze Polecam! :)

  18. Jako, że jestem wegetarianką to od razu po ujrzeniu tego przepisu wyruszyłam po składniki bo wydał mi się godny uwagi. Nie pomyliłam się!!! To Lasagne jest najlepsze jakie jadłam w swoim życiu! Rozmaryn nadaje tej potrawie niepowtarzalnego smaku i aromatu! Szczerze Polecam! :)

  19. Przepis idealny lasagne jest godna dobrej restauracji!! Ja wegetarianka mój chlopak miesozerca uważamy, że to najlepsza lasagne jaką jedliśmy!! :) Dziekujemy za wspaniały przepis ;)

  20. Ja także chętnie wyrażę swoją opinie na temat tej lasagne i zrobię to z ogromna przyjemnością ponieważ to danie okazało się strzałem w 10!
    To bylo moja pierwsza lasagna w zyciu, a jako ze jestem wegetarianką to ciezko bylo mi znalesc ciekawy przepis, ten jednak mnie zainteresowal. Danie wyszlo wysmienicie :) oczarowal mnie smak! Ten sos (wraz z rozmarynem) dodal niesamowitego aromatu calej potrafie. Polecam wszystkim, nawet tym mięsożernym bo na pewno zasmakuje! :)

  21. Ja także chętnie wyrażę swoją opinie na temat tej lasagne i zrobię to z ogromna przyjemnością ponieważ to danie okazało się strzałem w 10!
    To bylo moja pierwsza lasagna w zyciu, a jako ze jestem wegetarianką to ciezko bylo mi znalesc ciekawy przepis, ten jednak mnie zainteresowal. Danie wyszlo wysmienicie :) oczarowal mnie smak! Ten sos (wraz z rozmarynem) dodal niesamowitego aromatu calej potrafie. Polecam wszystkim, nawet tym mięsożernym bo na pewno zasmakuje! :)

  22. HAha początek wpisu jest prześmieszny :D lasania bez mięsa = zdrowa i lekka! nigdy nie bedzie ani zdrowa ani lekka, ile warstw makaronu – same węglowodany czyli cukry, poza tym ser! więc lepiej nie pisać takich totalnych głupot!
    ale na pewno przepyszna i zamierzam dzisiaj zrobic :) pozdrawiam

  23. HAha początek wpisu jest prześmieszny :D lasania bez mięsa = zdrowa i lekka! nigdy nie bedzie ani zdrowa ani lekka, ile warstw makaronu – same węglowodany czyli cukry, poza tym ser! więc lepiej nie pisać takich totalnych głupot!
    ale na pewno przepyszna i zamierzam dzisiaj zrobic :) pozdrawiam

  24. Lasagna –> jeden płatek; jedna kluska.
    Lasagne –> nazwa dania w LICZBIE MNOGIEJ!! Lasagne–> kluski, płatki itp.
    Podobnie jest ze spaghetti –> kluski
    spaghetto –> jedna kluska!!

  25. Kobieto,zeby uczyc innych ludzi gotowac trzeba samemu umiec to robic.To co zrobilas nie ma nic wspolnego z lasagnia !kto gotuje platy we wrzatku?!nie znam takiego kucharza.widac ,ze jestes poczatkujaca w temacie gotowania.Lekka lasagnia?lasagnia ma ok 400kcal jedna porcja!

  26. Zachęcona pozytywnymi opiniami postanowiłam podać dziś tę potrawę na niedzielny obiad. Patrząc na składniki, wiedziałam, że będzie mi ta lasagne smakować. Natomiast mój partner (który jest bardzo mięsożerny) stwierdził nie tylko, że to najlepsza lasagne, ale jedno z najpyszniejszych dań, jakie jadł w życiu.
    Dodałam trochę gałki muszkatołowej do bakłażanu, a do sosu jeszcze nieco koncentratu i kapkę syropu klonowego. To połączenie z rozmarynem daje niebo w ustach! Bardzo dziękuję autorce przepisu!

  27. Dzisiaj robiłam. Wyszła pyszna :-) Polecam jako smaczną odmianę :-)

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*