A dziś naszła mnie ochota na pączki i są. Polecam je, są szybkie w wykonaniu, ciasto ładnie rośnie. Zdążycie jeszcze zrobić na herbatkę o 17°°.
W sumie to te pączki bardziej przypominają bułki. Smak mają taki połączony, troszkę świeża puchata bułka, troszkę pączek. Wydaje mi się, że gdybym polała lukrem a nie cukrem pudrem to w smaku jeszcze bardziej przypominałyby te tradycyjne pączki.
Takie pączki są o dużo zdrowsze od tych smażonych na tłuszczu, przez co można spokojnie podać je dzieciom.
Składniki (na około 15 sztuk):
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 60 ml ciepłej wody (? szklanki)
- 315 g mąki pszennej (2 i ? szklanki)
- szczypta soli
- 50 g cukru (? szklanki)
- 2 łyżki roztopionego masła
- 175 ml ciepłego mleka (? szklanki)
- 1 jajko
- dżem do nadziewania, cukier puder
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i szczyptę cukru. Odstawić na około 5 minut.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Dodaj wyrośnięte drożdże, rozpuszczone masło, letnie mleko i jajko. Za pomocą łyżki lub miksera z hakiem połącz wszystkie składniki (ciasto jest kleiste i mokre). Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (25 stopni) na minimum 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Blat oprósz mąką, przełóż na niego ciasto i delikatnie rozklepać ciasto na grubość około 2 cm (nie zagniataj i nie odgazowuj), aby nie uwolnić zbyt wielu pęcherzyków powietrza. Szklanką (wykrawaczką) wyciąć pączki, uformować kulki (zamaczałam ręce w oleju) i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Z pozostałego ciasta lekko i krótko zagnieść ciasto, tylko by się ponownie połączyło i czynność powtórzyć.
Pączki z pierwszej blaszki piec przez około 7-10 minut na środkowym poziomie piekarnika do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Następnie włożyć pączki z drugiej blachy (po 30 minutach wyrastania) i piec około 7-10 minut do lekkiego zarumienienia.
Gotowe pączki można nadziać dżemem (miałam konfiturę malinową i dżem truskawkowy) a następnie posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Polecam też inny sprawdzony przepis na pączki. Te lekkie, puszyste pączusie znalazłam na stronie Ko Ko Ko. A tu znajdziecie pyszny i sprawdzony przepis na faworki.
Ciekawe, jak takie pieczone pączki smakują. Bo wyglądają przepysznie!:)
Smakowicie wyglądają;)
Ciekawe, jak takie pieczone pączki smakują. Bo wyglądają przepysznie!:)
takie pączki pieczone sa napewno o wiele bardziej zdrowe. pięknie wyglądają.
Pączki pieczone -bardzo jestem ich ciekawa. Pięknie wyglądają:)
Pozdrowienia
Smakowicie wyglądają;)
takie pączki pieczone sa napewno o wiele bardziej zdrowe. pięknie wyglądają.
Pączki pieczone -bardzo jestem ich ciekawa. Pięknie wyglądają:)
Pozdrowienia
Tyna, pączki smakują, hmm,no właśnie jak? To połączenie bardzo świeżych, miękkich bułeczek o lekkim smaku pączków, To chyba za sprawą drożdży. Tak sobie myślę, gdyby miały w sobie różę i były polukrowane, w smaku jeszcze bardziej przypominałyby pączki.
DarkANGELika – Dziękuję :)
Majanko – polecam i pozdrawiam :)
Tyna, pączki smakują, hmm,no właśnie jak? To połączenie bardzo świeżych, miękkich bułeczek o lekkim smaku pączków, To chyba za sprawą drożdży. Tak sobie myślę, gdyby miały w sobie różę i były polukrowane, w smaku jeszcze bardziej przypominałyby pączki.
DarkANGELika – Dziękuję :)
Majanko – polecam i pozdrawiam :)
A jak nadziewać gotowe pączki?
Resik, polecam szprycę do dekoracji tortów.
A jak nadziewać gotowe pączki?
Resik, polecam szprycę do dekoracji tortów.