Tak wyczekiwany długi weekend i kiedy on minął? Dobrze, że zrobiliśmy sporo zdjęć rozbrykanych dzieci na trawie, przynajmniej została pamiątka. Po sobotnim ucztowaniu został tylko zimny popiół na grillu.
Tak dla podrażnienia kubków smakowych podam przepis na kaszankę, którą także można przygotować w piekarniku (ta była właśnie tak zrobiona).
Nie zawsze trafiam na tak dobrze przyprawioną kaszankę (inaczej tzw. krupniok), a danie łatwo zapamiętać – ma mało składników, jest pyszne a na dodatek szybkie w wykonaniu.
Składniki:
– 4 kaszanki
– 4(8) plastrów surowego boczku
– majeranek
Przygotowanie:
Kaszankę obrać (lub kto woli nie obierać z flaka), obsypać majerankiem i dokładnie zawinąć w plastry boczku.
Kaszankę ułożyć na blaszce do grillowania lub folii aluminiowej.
Piekarnik rozgrzać do 220°C, blaszkę z kaszanką umieścić na najwyższym stopniu piekarnika. Piekarnik ustawić na grill z termoobiegiem. Piec przez około 10 minut (aż boczek się zarumieni.
Przygotowując prawdziwego grilla lepiej zostawić kaszankę we flaku, chyba, że upieczemy ją na tacce do grillowania.