Składniki:
Naleśniki:
– 400 ml mleka
– 1 jajko
– 100 g mąki krupczatki
– 100 g mąki pszennej
– szczypta soli
Nadzienie:
– 60 g pieczarek
– 1 cebula
– 100 g sera
– 1 puszka tuńczyka w oleju
– pieprz
Sos:
– 2 łyżki musztardy
– 2 łyżki ketchupu
– 2 łyżki majonezu
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Naleśniki: Wymieszać wszystkie składniki. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Z podanych składników wychodzi 10 sztuk.
Nadzienie: Tuńczyka odsączyć, pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki, cebulę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, dodać pieczarki, lekko podsmażyć, dodać cebulę i chwilkę podsmażyć. Zdjąć z ognia. Dodać tuńczyka i ser, przyprawić pieprzem, wymieszać.
Sos: Wymieszać wszystkie składniki. Jeżeli będzie za ostre lub mdłe dodać odpowiedni składnik sosu.
Na środek każdego naleśnika układamy farsz ? około 2 pełnych łyżeczek. Zwinąć naleśniki i podsmażyć lekko na patelni.