Przepis na ekspresowy i pyszny żurek kojarzony jest zazwyczaj ze świętami Wielkanocnymi, ale mi przypomina coś innego. Jak tylko o nim pomyślę, wspominam mój ostatni zimowy wyjazd w góry ? to była najlepsza zupa na rozgrzanie się po zimowych szaleństwach, oczywiście, jeżeli wykluczymy grzańca i herbatę z prądem :) Smacznego!
Pyszny żurek
Składniki:
- 6-7 ziemniaków
- 1 marchew
- 2-3 pętka białej kiełbasy parzonej
- 4 jajka
- 1 opakowanie Żurku
- 1 opakowanie Barszczu białego
- pieprz
Przygotowanie:
Do garnka należy wlać ok. 1,5 l wody, następnie należy odlać troszkę wody do miseczki w której należy wymieszać żurek i barszcz. Następnie należy obrać ziemniaki, pokroić w kostkę, marchew pokroić w krążki, kiełbasę pokroić w plastry i wszystko razem wrzucić do garnka i gotujmy. Gdy ziemniaki i marchew będą miękkie, należy wlać przygotowany wcześniej żurek z barszczem. Przyprawić do smaku (polecam przygotować w wersji trochę ostrzejszej, pikantny smak podkreśla smak żurku). Jajka należy ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Gotową zupę można udekorować żurek np. koperkiem.
Smacznego!