Ananas w cieście

Ananas w cieście to świetny przepis na szybki deser. Jest to na tyle wdzięczne danie, że znosi bez szwanku różne drobne zmiany i dodatki. Dlatego też polecam eksperymenty smakowe z tym deserem i zamiast sezamu dodać wiórki kokosowe, a zamiast zwykłego mleka, mleko kokosowe.

Ananas w cieście

Składniki:

  • 2 puszki ananasa z puszki pokrojonego w krążki
  • 6 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • płaska łyżeczka cukru
  • 3 łyżki sezamu
  • szklanka mleka
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Z mąki, jaja, cukru, sezamu i mleka należy przygotować ciasto (konsystencja po wyrobieniu powinna przypominać ciasta naleśnikowe).
Następnie krążki ananasa należy zamaczać w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażonego ananasa odsączyć na kawałku ręcznika papierowego, co odsączy nadmiar tłuszczu. Smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno.

Jeżeli usmażymy ananasa tylko z 1 puszki, zostanie nam troszkę ciasta. Można wtedy usmażyć małe placuszki na słodko i posypać cukrem pudrem.
Polecam i smacznego :)

Małe placuszki z cukrem

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*