Pierś kurczaka w pomidorach

Lubię takie szybkie obiady, przy których nie trzeba za długo stać, robi się sam i na dodatek smakuje. Do takich dań należy ten przepis na pierś kurczaka w pomidorach. Do dania można dodać więcej warzyw, na przykład cukinię czy kabaczka. Smacznego!

Pierś kurczaka w pomidorach Składniki:
– 1 cała pierś kurczaka
– 1 cebula
– 1 papryka
– 1 puszka pokrojonych pomidorów w zalewie z ziołami
– sól, pieprz, czosnek granulowany, rozmaryn
– olej

Przygotowanie:
Pierś kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na duże części. Oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w paseczki. Naczynie żaroodporne lekko skropić olejem, wyłożyć cebulę i paprykę, oprószyć czosnkiem (można użyć świeży sprasowany 1 ząbek czosnku). Na warzywach ułożyć pierś kurczaka, wylać sos z pomidorami. Oprószyć lekko solą, pieprzem i rozmarynem (można użyć świeżych gałązek rozmarynu).  Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30-40 minut. Podawać na ciepło z ryżem lub z bagietkami.

 

2 komentarze

  1. oj, aż mam ochotę polizać monitor…

  2. Jolanta Szyndlarewicz

    oj, aż mam ochotę polizać monitor…

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*