Ananas w cieście to świetny przepis na szybki deser. Jest to na tyle wdzięczne danie, że znosi bez szwanku różne drobne zmiany i dodatki. Dlatego też polecam eksperymenty smakowe z tym deserem i zamiast sezamu dodać wiórki kokosowe, a zamiast zwykłego mleka, mleko kokosowe.
Składniki:
- 2 puszki ananasa z puszki pokrojonego w krążki
- 6 łyżek mąki
- 1 jajko
- płaska łyżeczka cukru
- 3 łyżki sezamu
- szklanka mleka
- olej do smażenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Z mąki, jaja, cukru, sezamu i mleka należy przygotować ciasto (konsystencja po wyrobieniu powinna przypominać ciasta naleśnikowe).
Następnie krążki ananasa należy zamaczać w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażonego ananasa odsączyć na kawałku ręcznika papierowego, co odsączy nadmiar tłuszczu. Smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno.
Jeżeli usmażymy ananasa tylko z 1 puszki, zostanie nam troszkę ciasta. Można wtedy usmażyć małe placuszki na słodko i posypać cukrem pudrem.
Polecam i smacznego :)