Puszysta, pachnąca i pyszna babka waniliowa, bardzo ją polubiłam i polecam wszystkim, zwłaszcza gdy musicie szybko zrobić pyszne ciasto.
Na taką babkę zawsze mam składniki w domu.
- 170 g mąki
- 220 g cukru
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy po 40g)
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając na wolnych obrotach dodać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budynie i śmietanę. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
Ciasto przelać do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Jeszcze ciepłą babkę oprószyć cukrem pudrem.
Wygląda przepysznie:)
Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)
Jolu, dziękuję, ale do życzeń chcę jeszcze słoneczka :)
No to ja tego słoneczka życzę, a baba wygląda wspaniale!:)
Majano, dziękuję ślicznie i pozdrawiam :)
Wygląda przepysznie:)
Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)
Jolu, dziękuję, ale do życzeń chcę jeszcze słoneczka :)
No to ja tego słoneczka życzę, a baba wygląda wspaniale!:)
Majano, dziękuję ślicznie i pozdrawiam :)
pięknych
Świąt
posypanych cukrem pudrem
Wygląda bardzo smakowicie! Wesołych Świąt;)
pięknych
Świąt
posypanych cukrem pudrem
Wygląda bardzo smakowicie! Wesołych Świąt;)
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za życzenia i cieplutko pozdrawiam :)
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za życzenia i cieplutko pozdrawiam :)
Witam upiekłam te ciasto smakowo przepyszne , ale upadło nie wyrosło mi nie wiem dlaczego może mi ktoś pomoże każde ciasto mi upada a piecze w prodiż proszę o pomoc ,pozdrawiam
Witam upiekłam te ciasto smakowo przepyszne , ale upadło nie wyrosło mi nie wiem dlaczego może mi ktoś pomoże każde ciasto mi upada a piecze w prodiż proszę o pomoc ,pozdrawiam