Wielkanocne ciasteczka maślane

Wielkanocne ciasteczka maślane

Przepis na Wielkanocne ciasteczka maślane, dedykuje moim wiernym fanom – dziękuję, że jesteście, czytacie i motywujecie do działania :) Dzięki temu wstałam, weszłam do kuchni i upiekłam te słodziutkie gniazdka.

Dodam, że ciasteczka są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a zamiast jajeczek możecie użyć ulubione pralinki. Polecam i smacznego!

Wielkanocne ciasteczka maślane

Wielkanocne ciasteczka maślane

Składniki (45-50 gniazdek):

  • 280 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 300-320 g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • kilka kropel aromatu rumowego (lub innego, który jest pod ręką)

Oraz:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła (30 g)
  • kolorowe jajeczka

Ciasteczka maślane

Przygotowanie:

Do miski przełóż miękkie masło, wsyp cukier, dodaj sól oraz kilka kropel aromatu. Całość zmiksuj, aż do uzyskania jednolitej masy. Miksując na wolnych obrotach, dodawaj stopniowo mąkę. Gdy masa będzie jednolita, z ciasta formuj kuleczki troszkę mniejsze od orzecha włoskiego. Przygotowane kuleczki wstaw do lodówki lub do zamrażalnika, aby ciasto się schłodziło.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kuleczki, zachowując odstęp. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Ciasteczka piecz przez 10 minut. Następnie wyjmij blachę z piekarnika i za pomocą łyżeczki przygnieć środek ciasteczka tworząc w ten sposób gniazdko. Blachę wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 8-10 minut, aż ciasteczka ładnie się zarumienią. Upieczone ciasteczka pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie w kuchence mikrofalowej (albo w kąpieli wodnej) rozpuść czekoladę razem z masłem, uważając aby czekoladę nie przegrzać. Lekko przestudź, a następnie posmaruj środki ciasteczek. Na każdym kleksiku z czekolady układaj po kolorowe jajeczka.

Ciasteczka gniazdka

Na świąteczny stół polecam również szpinakowe babeczki – leśny mech z kremem mascarpone, czekoladowe babeczki z kremem oraz czekoladowe gniazdka wielkanocne.