Karnawałowe kokardki

Karnawałowe kokardki

Musiałam je usmażyć, po prostu nie mogłam się im oprzeć :) Karnawałowe kokardki przygotowuje się podobnie do ciasta na faworki, z tym że do ciasta jako eksperyment dodałam serka mascarpone. Test został zaliczony pozytywnie – kokardki wyszły idealne, kruche i moim zdaniem oraz domowników pyszne – ale czy takie są faktycznie, musicie sami ocenić ;) Smacznego!

Karnawałowe kokardki

Karnawałowe kokardki

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki spirytusu (lub innego mocnego alkoholu)
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 500 g mąki pszennej (+/- 50 g)

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Kokardki z mascarpone

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mikserem serek mascarpone z jajkami oraz białkami, dodaj alkohol, cukier oraz sól – wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodawaj stopniowo mąkę. Zagnieć ciasto, które nie może być ani za twarde, ani za miękkie (klejące). Ciasto rozwałkuj podsypując odrobiną mąki, następnie złóż na pół i ponownie rozwałkuj. Powtórz czynność kilkanaście razy, aż ciasto będzie dobrze napowietrzone. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.

Po schłodzeniu, ciasto rozwałkuj na bardzo cieniutki placek, wykrawaj z niego koło, następnie formuj kokardki. Kokardki smaż na tłuszczu (olej albo smalec) rozgrzanym do około 175°C na złoty kolor. Następnie osącz na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu kokardki posyp cukrem pudrem.

Kokardki