Banoffee Pie

Banoffee Pie

Banoffee Pie to pyszne ciasto bez pieczenia. Tak, nie ukrywam, ciasto jest słodkie i kaloryczne, ale po jednym kawałku sięgam po drugi. Więc możecie się domyśleć jakie to dobre ;) Do tego filiżanka mocnej kawy i można zaczynać weekend. Smacznego!

Banoffee Pie

Banoffee Pie

Składniki (forma o średnicy 20 cm):

  • 220 g ciastek pełnoziarnistych
  • 100 g masła
  • 300 g masy kajmakowej
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 2-3 banany
  • cukier puder
  • do dekoracji kakao, czekolada albo płatki czekoladowe

Ciasto bananowe

Przygotowanie:

Ciasteczka dokładnie zmiksuj, następnie dodaj miękkie masło – całość miksuj w malakserze, aż do uzyskania „mokrego piasku”. Masą ciasteczkową wyłóż dno i boki formy. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin, aby masa zastygła.

Na zastygnięty spód ciasta wyłóż masę kajmakową, następnie ułóż obranego i pokrojonego w plasterki banana. Wstaw do lodówki.

Śmietankę z odrobiną cukru pudru ubij na sztywną pianę. Jeśli zostało troszkę banana, możesz pokroić go i wymieszać z ubitą śmietaną. Całość wyłóż na schłodzony wierzch tarty. Banoffee Pie udekoruj posiekaną czekoladą albo oprósz kakaem.

Ciasto bez pieczenia