Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Uniwersalny przepis – takie lubię najbardziej. Szybka w przygotowaniu sałatka śledziowa z czerwoną fasolą. Smak delikatnych ziemniaków i fasolki z lekko słonym śledziem i ogórkami konserwowymi to idealna kompozycja. Taką ekspresową sałatkę możecie przygotować na co dzień i od święta ;) Smacznego!

Sałatka śledziowa z czerowną fasolą

Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych matiasów
  • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli
  • 2 średnie ziemniaki
  • 4 średnie ogórki konserwowe
  • 1 jabłko
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • majonez (jogurt) – ilość według uznania
  • do smaku pieprz i sól

Sałatka śledziowa

Składniki:

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odlej z wody, ostudź, następnie pokrój w kostkę. Śledzie, jeśli są mocno solone mocz je przez kilka godzin w wodzie albo mleku. Następnie opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Fasolę odsącz z zalewy. Ogórki odsącz i pokrój w plasterki albo kostkę. Jabłko obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, sparz wrzątkiem i odsącz. Wszystkie pokrojone składniki oraz fasolę przełóż do miski, dodaj musztardę oraz majonez (ewentualnie jogurt), delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatka ze śledzi i fasolą