Francuskie rożki z kurkami

Francuskie rożki z kurkami

Ciasto francuskie lubię nie od dziś, grzyby lubię też od bardzo dawna, czemu więc nie połączyć tych dwóch smacznych składników i stworzyć smaczną potrawę. Z połączenia tych dwóch głównych składników przygotowałam przepis na francuskie rożki z kurkami. Polecam, jako szybką przekąskę. Smacznego!

Francuskie rożki z kurkami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g kurek
  • 50 g startego żółtego sera (niekoniecznie)
  • 1 cebula
  • 30 g masła
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku
  • 1 żółtko do posmarowania rożków
  • sezam do posypania rożków

Rozki z ciasta francuskiego

Przygotowanie:
Kurki oczyść, opłucz i ugotuj w lekko osolonej wodzie (grzyby zawsze gotuję przez kilka minut, jednak można z tego zrezygnować). Cebulę oczyść, posiekaj w kostkę i zeszklij na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj ugotowane grzyby. Podsmażaj około 15 minut, przypraw solą, pieprzem i słodką mieloną czerwoną papryką. Ostudź, dodaj starty ser (możesz ominąć) i wymieszaj.
Ciasto francuskie rozwałkuj, pokrój na sześć równych kwadratów. Na środku każdego kwadratu ułóż sporą ilość przygotowanego farszu. Następnie kwadraty złóż na pół formując rożki (trójkąty), następnie dociśnij brzegi.

Przygotowanie przekąsek

Wierzch rożków posmaruj rozmieszanym żółtkiem, posyp sezamem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210°C i piecz przez około 10-12 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i zarumieni się.

Ciasto francuskie z grzybami

  • Wow! Pięknie wyglądają! Trzeba korzystać z kurek póki czas:)

  • Uwielbiam francuskie w wersji wytrawnej, i kurki, pyycha!