Malinowa pianka na kakaowym biszkopcie

Malinowa pianka na biszkopcie

Moja kolejna propozycja na słoneczne popołudnia, to malinowa pianka na biszkopcie. Ten deser jest leciutki jak piórko, nie jest zbyt słodki, a smak malin świetnie komponuje się z kakaowym biszkoptem. Polecam tę piankę na różne letnie okoliczności. Smacznego!

Malinowa pianka na biszkopcie

Składniki (forma o śr. 20 cm):
Biszkopt kakaowy:

  • 25 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka kakao (3 g)
  • 1 jajko
  • 30 g cukru kryształ (najlepiej drobnego)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka malinowa:

  • 500 g schłodzonej śmietanki 30 % (albo 36%)
  • 250 g malin (świeżych albo mrożonych)
  • 1 galaretka malinowe (1 galaretka na 200 ml płynu – u mnie wyszło 150 ml musu malinowego + 50 ml gorącej wody)
  • 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżka żelatyny (niekoniecznie)

Oraz:

  • słodkie kakao
  • 200 g śmietanki do dekoracji (np. 30%)

Malinowa pianka

Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy: Jajko ubij na puszystą jasną piankę, następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao ? miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Następnie biszkopt ostudź, delikatnie wyjmij z formy, odklej papier do pieczenia, a blaszkę wyłóż folią spożywczą, po czym ponownie włóż biszkopt.

Biszkopt kakaowy

Pianka malinowa: Schłodzoną śmietankę ubij na puszysta masę, dodaj cukier puder i ponownie delikatnie wymieszaj. Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby przecier oddzielić od pestek. Galaretkę malinową rozpuść w 50 ml gorącej wody i połącz z musem malinowym, płyn przelej do ubitej śmietanki i delikatnie zmiksuj – piankę można dodatkowo zagęścić 1 łyżką żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody – wtedy pianka będzie bardziej gęsta (ja nie dodawałam).
Część pianki przełóż na biszkopt, uformuj górki i posyp słodkim kakao, następnie delikatnie przełóż kolejną partię pianki i ponownie posyp kakao, ułóż trzecią (ostatnią) warstwę i delikatnie wyrównaj wierzch ciasta.

Przygotowanie ciasta

Przygotowany sernik wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia – najlepiej na całą noc. Po tym czasie, ciasto (piankę) wyjmij z blaszki, usuń folię i udekoruj ubitą śmietanką.

Sernik na zimno ze śmietanką

30 komentarzy

  1. na majowy weekend spróbuję zrobić

  2. wygląda po prostu wspaniale!

  3. Wygląda bardzo smakowicie. Kusisz tą pianka malinową bardzo. Muszę na przyszły rok zaopatrzyć się w mrożone maliny.

  4. Qchenne-inspiracje, Małgosia

    Wygląda bajecznie ! Zjadłabym duuuży kawał !

  5. Kolejne cudeńko!

  6. Ależ cudownie to ciasto wygląda:)

  7. na majowy weekend spróbuję zrobić

  8. Inspirowane smakiem

    wygląda po prostu wspaniale!

  9. Wygląda bardzo smakowicie. Kusisz tą pianka malinową bardzo. Muszę na przyszły rok zaopatrzyć się w mrożone maliny.

  10. Qchenne-inspiracje, Małgosia

    Wygląda bajecznie ! Zjadłabym duuuży kawał !

  11. Wygląda na mięciutkie i puszyste :)

  12. Kolejne cudeńko!

  13. Ależ cudownie to ciasto wygląda:)

  14. Wygląda na mięciutkie i puszyste :)

  15. Bajeczne ciacho.

  16. Mus smakować bosko. Prezentuje się przepięknie!

  17. Piękna,delikatna pianka :)

  18. Mus smakować bosko. Prezentuje się przepięknie!

  19. Piękna,delikatna pianka :)

  20. Bardzo smakowita pianka …. delikatna jak chmurka:)

  21. Ależ ma cudowny kolor :)

  22. Jolanta Szyndlarewicz

    Bardzo smakowita pianka …. delikatna jak chmurka:)

  23. Ależ ma cudowny kolor :)

  24. a foremka o jakich wymiarach? :)

  25. a foremka o jakich wymiarach? :)

  26. Najsmaczniejsze

    Moni, 20 cm

  27. Najsmaczniejsze

    Moni, 20 cm

  28. Karolina Koperek

    Składniki na biszkopt musiałam potroić bo to było stanowczo za mało, nawet nie wystarczyło na to żeby zajęło cała powierzchnię :)

  29. Uroczy torcik z malinową pianką, mniam!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*