Tarta jabłkowa z budyniem

Tarta jabłkowa z budyniem

Tarta jabłkowa z budyniem, to smakowite połączenie jabłek, budyniu i kruchego ciasta. Zapraszam na jeszcze ciepłą, pyszna tartę jabłkową z budyniem. Ciasto wyszło idealne.
Bardzo lubię połączenie budyniu z pieczonymi jabłkami. Zwłaszcza tak pysznymi. Dostałam je od rodziców, niestety nie spytałam się, jaka to odmiana.

Tarta jabłkowa z budyniem

Składniki:
Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki zimnej wody

Masa budyniowa:

  • 2 budynie (np. śmietankowy i truskawkowy)
  • 700 ml mleka
  • 60 g cukru

Oraz:

  • 3 równej wielkości jabłka
  • cukier trzcinowy

Tarta z jabłkami i budyniem

Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie kruszonka.

Składniki na tartę na słodko

Dodać zimną wodę i uformować kulę. Formę posmarować masłem a następnie wylepić nią ciastem. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na 30 minut albo do zamrażalnika na czas rozgrzania piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Wyjąć ciasto z lodówki. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i obciążyć go (np. fasolą) Piec w piekarniku przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i zdjąć obciążenie razem z papierem do pieczenia i ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut.
Masa budyniowa: W trakcie pieczenia ciasta ugotować budyń. 500 ml mleka zagotować, a w 200 ml rozpuścić budyń i cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać do niego rozpuszczony budyń. Zagotować, cały czas mieszając. Następnie przestudzić budyń.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w cienkie plasterki.
Na upieczony spód ciasta wyłożyć przestudzony budyń. Następnie układać na nim pocięte w plasterki jabłka. Na końcu posypać cukrem trzcinowym.

Przygotowanie tarty

Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 30 minut.

Tarta z jabłkami