Tarta z jabłkami i budyniem

Tarta jabłkowa z budyniem

Tarta jabłkowa z budyniem, to smakowite połączenie jabłek, budyniu i kruchego ciasta. Zapraszam na jeszcze ciepłą, pyszna tartę jabłkową z budyniem. Ciasto wyszło idealne.
Bardzo lubię połączenie budyniu z pieczonymi jabłkami. Zwłaszcza tak pysznymi. Dostałam je od rodziców, niestety nie spytałam się, jaka to odmiana.

Tarta jabłkowa z budyniem

Składniki:
Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki zimnej wody

Masa budyniowa:

  • 2 budynie (np. śmietankowy i truskawkowy)
  • 700 ml mleka
  • 60 g cukru

Oraz:

  • 3 równej wielkości jabłka
  • cukier trzcinowy

Tarta z jabłkami i budyniem

Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie kruszonka.

Składniki na tartę na słodko

Dodać zimną wodę i uformować kulę. Formę posmarować masłem a następnie wylepić nią ciastem. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na 30 minut albo do zamrażalnika na czas rozgrzania piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Wyjąć ciasto z lodówki. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i obciążyć go (np. fasolą) Piec w piekarniku przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i zdjąć obciążenie razem z papierem do pieczenia i ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut.
Masa budyniowa: W trakcie pieczenia ciasta ugotować budyń. 500 ml mleka zagotować, a w 200 ml rozpuścić budyń i cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać do niego rozpuszczony budyń. Zagotować, cały czas mieszając. Następnie przestudzić budyń.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w cienkie plasterki.
Na upieczony spód ciasta wyłożyć przestudzony budyń. Następnie układać na nim pocięte w plasterki jabłka. Na końcu posypać cukrem trzcinowym.

Przygotowanie tarty

Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 30 minut.

Tarta z jabłkami

 

25 komentarzy

  1. ciasta z budyniem uwielbiam!

  2. Wygląda przepysznie i przede wszystkim wydaje się prosta w wykonaniu :) Chętnie spróbuję!

  3. Uwielbiam takie jabłkowe pyszności…

  4. od samego patrzenia można się najeść :)

  5. ciasta z budyniem uwielbiam!

  6. Wygląda obłędnie;)

  7. Wygląda przepysznie i przede wszystkim wydaje się prosta w wykonaniu :) Chętnie spróbuję!

  8. Bardzo pysznie wygląda!:)

  9. Mam identyczną formę do tarty! Swoją drogą wygląda zachęcająco :)

  10. Proszę, częstujcie się. Forma jest bardzo duża, więc ciasta starczy dla wszystkich ;D

  11. Uwielbiam takie jabłkowe pyszności…

  12. od samego patrzenia można się najeść :)

  13. Bardzo pysznie wygląda!:)

  14. Mam identyczną formę do tarty! Swoją drogą wygląda zachęcająco :)

  15. Proszę, częstujcie się. Forma jest bardzo duża, więc ciasta starczy dla wszystkich ;D

  16. Tarta wygląda cudnie, ja robiłam jabłkową tartę tatin Pascala(kuchnia lidla), była pyszna, następnym razem zrobię Twoją wersję z budyniem:)

  17. Lubię , ale rzadko piekę :)

  18. Tarta wygląda cudnie, ja robiłam jabłkową tartę tatin Pascala(kuchnia lidla), była pyszna, następnym razem zrobię Twoją wersję z budyniem:)

  19. Lubię , ale rzadko piekę :)

  20. Urszula, trzeba to zmienić :)

  21. najsmaczniejsze.pl

    Urszula, trzeba to zmienić :)

  22. Zrobiłam to ciasto i budyń niestety w ogóle się nie związał, po upieczeniu był bardzo płynny, nawet jak ostygł.. nie mam pojęcia, co zrobiłam źle, bo postępowałam wg przepisu :(

  23. Zrobiłam to ciasto i budyń niestety w ogóle się nie związał, po upieczeniu był bardzo płynny, nawet jak ostygł.. nie mam pojęcia, co zrobiłam źle, bo postępowałam wg przepisu :(

  24. Ciasto idealne? Niestety nie mogę się z tym zgodzić. Bardziej twarde niż kruche, na szczęście nawilgotnialo pod wpływem budyniu. Nie polecam.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*