Tarta jabłkowa z budyniem, to smakowite połączenie jabłek, budyniu i kruchego ciasta. Zapraszam na jeszcze ciepłą, pyszna tartę jabłkową z budyniem. Ciasto wyszło idealne.
Bardzo lubię połączenie budyniu z pieczonymi jabłkami. Zwłaszcza tak pysznymi. Dostałam je od rodziców, niestety nie spytałam się, jaka to odmiana.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3-4 łyżki zimnej wody
Masa budyniowa:
- 2 budynie (np. śmietankowy i truskawkowy)
- 700 ml mleka
- 60 g cukru
Oraz:
- 3 równej wielkości jabłka
- cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka. Wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie kruszonka.
Dodać zimną wodę i uformować kulę. Formę posmarować masłem a następnie wylepić nią ciastem. Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na 30 minut albo do zamrażalnika na czas rozgrzania piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Wyjąć ciasto z lodówki. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i obciążyć go (np. fasolą) Piec w piekarniku przez 15 minut. Następnie wyjąć ciasto i zdjąć obciążenie razem z papierem do pieczenia i ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut.
Masa budyniowa: W trakcie pieczenia ciasta ugotować budyń. 500 ml mleka zagotować, a w 200 ml rozpuścić budyń i cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać do niego rozpuszczony budyń. Zagotować, cały czas mieszając. Następnie przestudzić budyń.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w cienkie plasterki.
Na upieczony spód ciasta wyłożyć przestudzony budyń. Następnie układać na nim pocięte w plasterki jabłka. Na końcu posypać cukrem trzcinowym.
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec przez kolejne 30 minut.
ciasta z budyniem uwielbiam!
Wygląda obłędnie;)
Wygląda przepysznie i przede wszystkim wydaje się prosta w wykonaniu :) Chętnie spróbuję!
Uwielbiam takie jabłkowe pyszności…
od samego patrzenia można się najeść :)
ciasta z budyniem uwielbiam!
Wygląda obłędnie;)
Wygląda przepysznie i przede wszystkim wydaje się prosta w wykonaniu :) Chętnie spróbuję!
Bardzo pysznie wygląda!:)
Mam identyczną formę do tarty! Swoją drogą wygląda zachęcająco :)
Proszę, częstujcie się. Forma jest bardzo duża, więc ciasta starczy dla wszystkich ;D
Uwielbiam takie jabłkowe pyszności…
od samego patrzenia można się najeść :)
Bardzo pysznie wygląda!:)
Mam identyczną formę do tarty! Swoją drogą wygląda zachęcająco :)
Proszę, częstujcie się. Forma jest bardzo duża, więc ciasta starczy dla wszystkich ;D
Tarta wygląda cudnie, ja robiłam jabłkową tartę tatin Pascala(kuchnia lidla), była pyszna, następnym razem zrobię Twoją wersję z budyniem:)
Lubię , ale rzadko piekę :)
Tarta wygląda cudnie, ja robiłam jabłkową tartę tatin Pascala(kuchnia lidla), była pyszna, następnym razem zrobię Twoją wersję z budyniem:)
Lubię , ale rzadko piekę :)
Urszula, trzeba to zmienić :)
Urszula, trzeba to zmienić :)
Zrobiłam to ciasto i budyń niestety w ogóle się nie związał, po upieczeniu był bardzo płynny, nawet jak ostygł.. nie mam pojęcia, co zrobiłam źle, bo postępowałam wg przepisu :(
Zrobiłam to ciasto i budyń niestety w ogóle się nie związał, po upieczeniu był bardzo płynny, nawet jak ostygł.. nie mam pojęcia, co zrobiłam źle, bo postępowałam wg przepisu :(
Ciasto idealne? Niestety nie mogę się z tym zgodzić. Bardziej twarde niż kruche, na szczęście nawilgotnialo pod wpływem budyniu. Nie polecam.