Pączki pieczone

A dziś naszła mnie ochota na pączki i są. Polecam je, są szybkie w wykonaniu, ciasto ładnie rośnie. Zdążycie jeszcze zrobić na herbatkę o 17°°.
W sumie to te pączki bardziej przypominają bułki. Smak mają taki połączony, troszkę świeża puchata bułka, troszkę pączek. Wydaje mi się, że gdybym polała lukrem a nie cukrem pudrem to w smaku jeszcze bardziej przypominałyby te tradycyjne pączki.
Takie pączki są o dużo zdrowsze od tych smażonych na tłuszczu, przez co można spokojnie podać je dzieciom.

Pączki z piekarnikaSkładniki (na około 15 sztuk):

  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 60 ml ciepłej wody (¼ szklanki)
  • 315 g mąki pszennej (2 i ¼ szklanki)
  • szczypta soli
  • 50 g cukru (¼ szklanki)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 175 ml ciepłego mleka (¾ szklanki)
  • 1 jajko
  • dżem do nadziewania, cukier puder

Pączki pieczone

Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i szczyptę cukru. Odstawić na około 5 minut.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Dodaj wyrośnięte drożdże, rozpuszczone masło, letnie mleko i jajko. Za pomocą łyżki lub miksera z hakiem połącz wszystkie składniki (ciasto jest kleiste i mokre). Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (25 stopni) na minimum 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

Blat oprósz mąką, przełóż na niego ciasto i delikatnie rozklepać ciasto na grubość około 2 cm (nie zagniataj i nie odgazowuj), aby nie uwolnić zbyt wielu pęcherzyków powietrza. Szklanką (wykrawaczką) wyciąć pączki, uformować kulki (zamaczałam ręce w oleju) i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Z pozostałego ciasta lekko i krótko zagnieść ciasto, tylko by się ponownie połączyło i czynność powtórzyć.

Pączki z pierwszej blaszki piec przez około 7-10 minut na środkowym poziomie piekarnika do lekkiego zarumienienia. Wyjąć, przełożyć na kratkę do ostygnięcia. Następnie włożyć pączki z drugiej blachy (po 30 minutach wyrastania) i piec około 7-10 minut do lekkiego zarumienienia.
Gotowe pączki można nadziać dżemem (miałam konfiturę malinową i dżem truskawkowy) a następnie posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Lekkie pączki
Polecam też inny sprawdzony przepis na pączki. Te lekkie, puszyste pączusie znalazłam na stronie Ko Ko Ko. A tu znajdziecie pyszny i sprawdzony przepis na faworki.



Komentarze do wpisu: “Pączki pieczone

  1. Tyna, pączki smakują, hmm,no właśnie jak? To połączenie bardzo świeżych, miękkich bułeczek o lekkim smaku pączków, To chyba za sprawą drożdży. Tak sobie myślę, gdyby miały w sobie różę i były polukrowane, w smaku jeszcze bardziej przypominałyby pączki.
    DarkANGELika – Dziękuję :)
    Majanko – polecam i pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>